IZBORI I KORONAVIRUS: Kakve će mere zaštite biti na biračkim mestima?

Građani Srbije 21. juna biraju republičku, pokrajinsku, gradsku i lokalne skupštine. Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević kaže za RTS da je rok za proglašenje izborne liste 5. jun, a rok za utvrđivanje zbirne izborne liste 10. jun. Ističe da će biti ispoštovane sve preporuke kriznog štaba u cilju zdravstvene zaštite na biračkim mestima i da neće biti bilo kakvih problema što se tiče zdravlja ljudi.

Izbori
Wikipedia/Rama

Vladimir Dimitrijević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da budući da je ukinuto vanredno stanje sve izborne komisije, pa i RIK, biće u obavezi da do 11. maja zasedaju i donesu rešenje o nastavku sprovođenja svih izbornih radnji.

Što se tiče izmena izbornih zakona u delu o overama potpisa, o kojima će glasati poslanici, ističe da je to još jedna dodatna mera koja je dobrodošla u vreme epidemije, jer će omogućiti lakše prikupljanje potpisa birača.

“Pored onih overa koje su do sada bile notara ili sudskih jedinica, moći će da overavaju i lokalne uprave”, dodao je Dimitrijević.

Na pitanje da li se nastavlja tamo gde se stalo pre mesec i po dana, kada su prekinute izborne aktivnosti, Dimitrijević kaže da će nakon donošenja izmena i dopuna zakona RIK biti u obavezi da donese rešenje o nastavku sprovođenja svih izbornih radnji i izmene i dopune upustva za sprovođenje izbornih radnji kako bi podnosioci izbornih lista bili u mogućnosti da odmah reaguju, odnosno podnesu izborne liste.

Kada je reč o rokovima, Dimitrijević navodi da je rok za proglašenje izborne liste 15 dana pre datuma održavanja izbora – 5. jun, a da je rok za utvrđivanje zbirne izborne liste je 10. jun.

U roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta biće objavljeni konačni rezultati, a nakon toga u roku od 30 dana se formira Skupština. Skupština ima rok od 90 dana da izabere Vladu.

Kada je reč o atipičnim uslovima u kojima će izbori biti održani, Dimitrijević je naveo da će RIK ispoštovati sve preporuke u cilju obezbeđivanja zdravlja ljudi na samim biračkim mestima.

“Tu nema nikakve sumnje, mi ćemo ispoštovati sve te preporuke, tiču se nošenja maski, dezinfekcionih materijala, provetravanja prostorija, držanje distance – neće biti apsolutno bilo kakvih problema što se tiče zdravlja ljudi”, istakao je Dimitrijević.