IZBORI NA SEVERU KOSOVA: Srpska lista poziva na masovan odziv, opozicija na BOJKOT

Kampanja uoči izbora za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova trajaće još danas i sutra a kandidate Srpske liste u predizbornim aktivnostima prate i predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju koji pozivaju gradjane na masovan odziv, navodeći da lokalni izbori 19. maja predstavljaju "referendum za opstanak Srba na severu Kosova i Metohije".

Beta

Kandidati Srpske liste u svakom obraćanju biračima navode da bez pomoći države Srbije, Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju ne bi bilo moguće izgraditi i obnoviti mnoge škole, vrtiće, fabrike i puteve na severu.

U kampanji navode i da je bilo i težih vremena za Srbe na Kosovu ali da su slogom i jedinstvom, uz podršku politici predsednika Aleksandra Vučića, sačuvani mir i stvoreni uslovi za ostanak i opstanak na ovim prostorima.

Dok vlast poziva na masovan izlazak na birališta, opozicija na severu Kosova smatra da je bojkot bolje rešenje. U Narodnom pokretu Otažbina smatraju da da su izbori u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Ustavom Srbije i optužuju aktiviste SNS-a da “primoravaju zaposlene da u nedelju izadju na birališta i glasaju za kanidate Srpske liste”.

Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je vanredne lokalne izbore na severu Kosova za 19. maj pošto su srpski gradonačelnici dali ostavke na funkcije 27. novembra prošle godine zbog odluke Prištine da uvede takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH, kao i zbog akcije hapšenja potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je političke partije Albanaca da učestvuju na izborima 19. maja i da “iskoriste ustavno pravo da zastupaju interese svojih gradjana”.

U opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić nadmetaće se po tri politička subjekta – Srpska lista, Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova (PDK) sa ukupno 12 kandidata koji će učestvovati u izbornom procesu.