IZBORI U CRNOJ GORI: Pojedini građani sprečeni da iskoriste biračko pravo

Posmatrači Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) javili su da na 967 obrađenih biračkih mesta je prijavljeno 2,4 odsto građana da glasa putem pisma, odnosno 11 500 birača.

Printscreen

– S obzirom da članovi biračkog odbora obilaze prijavljena lica u periodu od 13 do 20 sati procene su da je teško obraditi više od 20 birača u tom periodu ako u proseku utroše 20 minuta po jednom biraču. Na 120 biračkih mesta je prijavljeno više od 20 lica za glasanje putem pisma. CeMI procenjuje da na ovih 967 biračkih mesta neće moći da iskoristi glasačko pravo 779 građana, usled instrukcija koje su članovi biračkih odbora dobili od strane DIK-a – saopštio je CeMI.

DIK je u svom mišljenju (580/2) od 26. avgusta ukazala na koncentraciju izbornih radnji i vremenskog okvira iz člana 91. st. 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojim se propisuje da je birački odbor dužan dostaviti izborni materijal opštinskoj izbornoj komisiji, najkasnije šest sati od zatvaranja biračkog mesta prenosi “CDM”.

– Na osnovu ovog stava, DIK je cenila da je realno očekivati da poverenici za glasanje putem pisma izborni materijal dostave biračkim odborima najkasnije sat vremena nakon zatvaranja biračkih mjesta kako bi se pristupilo utvrđivanju rezultata glasanja. Ovo podrazumeva da poverenici za glasanje putem pisma neće omogućiti glasanje onim biračima koji se nalaze u drugoj opštini, ukoliko bi to značilo da se ne mogu vratiti na biračko mesto u roku od sat vremena nakon zatvaranja biračkog mesta – navodi se u saopštenju.

U ovoj organizaciji smatraju da će na ovaj način određen broj birača koji su podneli zahtev za glasanje putem pisma ostati uskraćeni da glasaju i da će se odstupiti od pravila iz člana 70 stav 2. da će se biračima koji su se zatekli na biračkom mestu u trenutku zatvaranja biračkog mesta omogućiće se da glasaju.

– U CeMI-ju smo mišljenja da se glasanje mora omogućiti svima koji su se prijavilo da glasaju putem pisma, odnosno isti se trebaju tretirati kao birači koji su se zatekli na biračkom mestu u trenutku njegovog zatvaranja. Sve ostalo bi značilo grubo kršenje prava birača da glasa – zaključuje se u saopštenju.