IZBORI U SRBIJI kroz prizmu medija u svetu u regionu: SRPSKO DRUŠTVO zasićeno sveprisutnim premijerom i lošom opozicijom?

glasanje
Screenshot/Youtube

Koalicija predvođena SNS najverovatniji je pobednik vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji na kojima se DS bori da pređe izborni prag, pišu mediji u regionu, pišu agencije, a prenosi "B92".

 

U izveštaju o izborima u Srbiji, Hrvatska radiotelevizija (HRT) ocenjuje da Vučić daje smer srpskom evroputu, ali ga kritičari optužuju za bledo kopiranje Orbana ili Putina – gušenje medijskih sloboda, mešanje u rad pravosuđa, miniranje političkih suparnika.

Navodi se da je kampanja bila mlaka i monotona, delom u senci haških presuda Radovanu Karadžiću i Vojslavu Šešelju, a u nju se uključilo čak sedam proruskih tj. antievropskih i antiNATO stranaka, finansiranih i iz Moskve, iako je Vučić pod prisilom Brisela uspeo da smanji ruski uticaj na Srbiju.

HRT navodi da će Šešeljevi radikali najbolji rezultat postići u Vojvodini, gde nakon 16 godina s vlasti najverovatnije odlaze Pajtićeve demokrate. Uz intervenciju prijatelja Orbana, Vučić će u Vojvodini vladati uz pomoć Mađara, možda čak i Nenada Čanka.

Mlada generacija uveliko je apolitična, a srpsko društvo zasićeno sveprisutnim premijerom i opozicijom koja nema dovoljno kapaciteta pa ne čudi što je na prošlim izborima bilo rekordnih 170.000 nevažećih listića, dodaje HRT.

I drugi mediji u Hrvatskoj kao i u BiH prenose predizborne procene da će izborni prag, pored naprednjaka, preći socijalisti (SPS) šefa diplomatije Ivice Dačića, ali i “radikali ultarnacionaliste Vojislava Šešelja”, čiji je rejting znatno porastao nakon prošlomesečne oslobađajuće presude pred sudom za ratne zločine u Hagu.

Agencija Hina navodi da su izbori za Skupštinu Vojvodine važni za budućnost i položaj hrvatske manjine.

Slovenačka agencija STA navodi da bi nakon ovih izbora u parlament Srbije koji su u poslednje dve godine činile isključivo stranke opredeljene za EU mogle ući evroskeptične stranke i ekstremni nacionalisti koji se protive članstvu Srbije u EU i zagovaraju čvršće veze s Rusijom.

Agencija Hina navodi da je reč o drugim parlamentarnim izborima u poslednje dve godine, pokrajinskim i lokalnim u većem broju opština, na kojima je za 250 zastupničkih mandata u trci 20 stranaka, koalicija, političkih skupina i udruženja sa ukupno 3270 kandidata.

Izbori će odlučivati hoće li na čelu buduće vlade Vojvodine ostati Demokratska stranka (DS) vojvodjanskog premijera Bojana Pajtića, ili će tu poziciju preuzeti Srpska napredna stranka (SNS), Aleksandra Vučića, koja je DS optuživala za zlouporabe državnog novca i politiku separatizma, navodi Hina.

Pozivajući se na rezultate anketa, Hina navodi da oni predviđaju da će izborni prag preći i socijalisti Ivice Dačića, ali i radikali ultarnacionalista Vojislava Šešelja, čiji je rejting znatno porastao nakon prošlomesečne oslobadjajuće presude pred sudom za ratne zločine u Haagu.

Crnogorski mediji takođe su objavili vest o izborima u Srbiji. Portal CdM navodi prve rezultate izlaznosti i konstatuje da su Vojvodjani poranili, a da je prestonica uspavana, jer je u Beogradu do 9 sati uzlaznost bila 4,2, a u Vojvodini 6,6.

I svi banjalučki mediji izvestili su da se u Srbiji danas održavaju pokrajinski, parlamentarni i lokalni izbori.

Makedonski mediji takodoje izveštavju da su u Srbiji vanredni parlamentarni, pokrajinski i u većini, a portal „Telegraf“ je tekst objavio pod naslovom “Rascepkana opozicija protiv jakog Vučića”.

Svet: Pobeda Vučića i ulazak desničara u parlament

Svetske agencije prognoziraju danas ponovnu izbornu pobedu proevropski orijentisanog Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke, ali i ulazak “proruski orijentisanih desničara” u parlament.

“Premijer Srbije danas traži od birača još četiri godine na vlasti kako bi nastavio s naporima da zemlju uvede u EU, ali će u tom nastojanju možda morati da se bori protiv ultranacionalističke opozicije, koja traži bliže veze sa Rusijom”, ocenjuje Rojters.

Premijer traži jasan mandat za reforme, kako bi dovršio pregovore o članstvu u EU, dodaje britanska agencija.

Ankete javnog mnjenja ukazuju da će SNS dobiti 48 odsto glasova, otprilike isto kao pre dve godine i apsolutnu većinu u parlamentu, navodi Rojters i dodaje da analitičari veruju da će Vučić, iako mu to nije potrebno, ponovo formirati koaliciju sa drugim po veličini socijalistima, kako bi “proširio bazu.”

BBC ocenjuje da izbori predstavljaju “de fakto referendum o tome da li zemlja treba da teži ulasku u EU.”

Vučić je, kako se podseća, raspisao prevremene izbore da bi dobio mandat za reforme potrebne za ulazak u EU, ali “nezadovoljstvo njegovim proevropskim stavom će izgleda vratiti ultranacionaliste u parlament,” navodi britanski radio.

Oni se protive članstvu u EU i zalažu za bliže veze sa Rusijom i uključuju lidera SRS Šešelja, čija je popularnost porasla nakon oslaobađajuće presude u Haškom tribunalu, podseća britanski radio.

Blumberg predviđa laku pobedu Vučića, “bivšeg Miloševićevog saveznika”, koji kako se navodi” traži još četiri godine na vlati kako bi reformisao ekonomiju i poveo zemlju bliže EU.

SNS ima podršku 54 odsto birača naspram 11 odsto koliko uživa druga po snazi Socijalistička partija Srbija, kaže agencija, pozivajući se na istraživanja CESID-a od 10 do 17 aprila.

Euronjuz navodi da se očekuje da će na izborima pobediti Vučićeva “proevropska SNS i da je Vučić obećao da će voditi zemlju ka članstvu u EU”.

“Njegov glavni rival je SPS ministra spoljnih poslova Ivice Dačića koja se zalaže za oprezniji pristup EU u negovanje dobrih odnosa sa Rusijom i Kinom,” ocenjuje Euronjuz.

Dok zapadne agencije akčenat stavljaju na to da birači danas glasaju za “proevropski orijentisanog premijera” ili “proruske nacionaliste” ruska agencija TASS ukazuje da je ulazak u EU proklamovani cilj Vučića i Srpske napredne stranke, ali da oni takođe žele da sačuvaju dobre odnose sa Rusijom i privuku više ulaganja.

Eksperti i analiticari jednoglasno predviđaju pobedu Alekasandra Vučiha – Srbija pobeđuje” navodi TASS.

“Mnogi politikolozi veruju da je Vučić inicirao parlamentarne izbore dve godine pre roka s ciljem da konsoliduje vlast u vreme kad njegova stranka deluje kao najpopularnija politička snaga u Srbiji”, iznosi se u tekstu.

Tokom izborne kampanje, Vučić je mnogo puta naglasio da je ulazak u EU strateški cilj SNS, ali da ona takođe želi da sačuva dobre odnose sa Rusijom i privuče više ulaganja, napominje TAS S.

“U Srbiji su otvorena birališta na opštim izborima koji se tumače kao test Vučićevog proklamovanog cilja ulaska u Evropsku uniju,” javlja AP, podsećajući da je premijer raspisao izbore dve godine pre roka uz obrazloženje da mu je potreban novi mandat kako bi mogao da izgure reforme koje traži EU.

“Glasanje se odvija u trenutku kada raste popularnost ultradesničarskih stranaka koje zele da Srbija odustane od pokušaja učlanjenja u EU i da se okrene Rusiji”, navodi američka agencija.

Očekuje sa da će Vučićeva SNS osvojiti najviše glasova, ali i da će se u skupštini vratiti ultradesničarska Srpska radikalna sranka, čiji je lider Vojislava Šešlje oslobođen u Haškom tribunalu optužbi za ratne zločine, navodi se u tekstu.

Sličnu ocenu ponavlja i francuska agencija AFP.

“Građani Srbije danas su počeli da glasaju na opštim izborima na kojima će se verovatno na vlast ponovo doći proevropski orijentisani premijer Aleksandar Vučić ali će glas u parlamentu dobiliti i proruski ultradesničari”, navodi AFP.

Vučićeva nominalno konzervativna Srpska napredna stranka, će, kako se navodi, prema predviđanjima dobiti oko polovinu glasova, ali se očekuje i da će mesta u skupštini dobiti i ultranacionalisti koji žele da zemlja produbi savezništvo sa Rusijom.

Vučićev dosadašnji koalicioni partner Socijalistička partija Srbije je iza SNS na drugom mestu po anketama javnog mnjenja, dok se očekuje da će rascpekane opozicione stranke liberalnih opredeljenja ili centra jedva preći cenzus, dodaje francuska agencija.

Turska agencija Anadolija javlja da su birači u Srbiji krenuli na birališta po drugi put za dve godine kako bi glasali na prevremenim izborima i izabralni novu vladu.

“Premda se ne očekuju iznenađenja, veliki broj mesta za nacionaliste bi mogao promeniti put Srbije od EU ka Rusiji,” ocenjuje Anadolija.

Vučićev glavni fokus su reforme EU i strana ulaganja, dok Šešlj govori kako EU i druge zapadne zemlje uključujući SAD nisu nikada pomogle Srbiji, koja bi trebalo da se umesto toga svrsta sa Rusijom, navodi se u tekstu, uz napomenu da je Srbija kandidat EU ali da se protivila primeni sankcija protiv Rusije.