Izetbegović o Vučićevoj izjavi: Iz Beograda prete da ćemo mi biti krivi za novu “spiralu nasilja”

Bakir Izetvegovic
Wikipedia.oeg

Komentari srpskog premijera Aleksandra Vučića su ishitreni i verovatno u funkciji predizbornih odmeravanja snaga u Srbiji, kaže Bakir Izetbegović.

 

Vučić je, komentarišući najavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da BiH razmatra novu tužbu za genocid protiv Srbije, rekao da Izetbegović traži izgovor za pokretanje nove spirale nasilja.

– U predizbornim kampanjama se olako izgovaraju jake reči, ali kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, reč “nasilje” ne treba izgovarati u Beogradu. Bosna i Hercegovina niti je u prošlosti pokretala nasilje i vršila agresiju, niti to u budućnosti namerava da čini. Međutim, istina i pravda su nešto od čega niti možemo niti smemo odustati, i koristit ćemo sve pravne mehanizme koji su nam na raspolaganju da do njih na kraju i dođemo. Nakon nasilja koje smo pretrpili, proglašavati naše legitimno i legalno posezanje za međunarodnim pravom “sprovođenjem osvete nad Srbima” je zamena teza koja neće proći – rekao je Izetbegović za sarajevske novine Faktor.

Izetbegović je rekao i da će BiH uvek biti partneri za mir svima u regionu, pa i legalnim vlastima Republike Srbije.

– Ali, partneri za nepravdu, partneri za gaženje dostojanstva naših palih i naših preživelih, partneri za zaborav i autocenzuru nećemo biti nikada i nikome – poručio je Izetbegović.

On je dodao da BiH sa Srbijom želi graditi odnose na ravnopravnosti i međusobnom uvažavanju.

– Ne želimo nikakav sukob, ni sa Srbima ni sa Srbijom. Želimo da gradimo buduće odnose na istini, pravdi i činjenicama, na ravnopravnosti i međusobnom uvažavanju. I nećemo tolerisati da nam se samo par dana nakon što su presudom Radovanu Karadžiću definitivno utvrđeni užasni zločini počinjeni u Bosni i Hercegovini, pre svega nad Bošnjacima, iz Beograda preti da ćemo mi biti krivi za novu “spiralu nasilja” ako budemo tražili pravdu pred međunarodnim sudovima – rekao je Izetbegović.