PROVERITE DA LI STE MEĐU POVLAŠĆENIMA: Promena jedne bitne stvari olakšaće život mnogim penzionerima!

Ovakvi uslovi važiće za vatrogasce, policiju, vojsku, rudare...

Kalemegdan Beograd Penzioneri
Pixabay.com

– Do kraja godine svima koji su tokom radnog veka imali beneficiran radni staž, biće ukinuti kazneni poeni za penzije – najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

– To znači da će im se smanjivati potrebne godine života srazmerno godinama staža. Ovo neće važiti za radnike preduzeća u restrukturiranju, niti za bilo koje druge, već samo za one koji su imali beneficije – rekao je Ðorđević.

To znači, naveo je ministar, da ako se zaposlenom na godinu dana računa 18 mesecin staža, za 12 godina rada na takvom mestu on će imati 18 godina staža, tako će mu se za tih šest beneficiranih godina umanjiti broj godina života neophodnih za penziju.

Ovakvi uslovi, prema njegovim rečima, važiće za vatrogasce, policiju, vojsku, rudare…

Pravo će moći da ostvare svi, bez obzira na to da li su već u penziji ili tek treba da idu. Razlika se neće uplaćivati retroaktivno, već od trenutka kada se usvoji uredba, kazao je Ðorđević.

Kada je reč o socijalnim kartama, on je rekao da će izrada početi sledeće godine, a sistem će moći u potpunosti da funkcioniše tek posle 2020, kada se, recimo, završi popis katastra, pa poreska uprava dodeli rešenja.

– Koristićemo samo merodavne podatke. To su informacije iz PIO fonda, o invalidima, dečija zaštita, poreska uprava, katastar – naveo je Ðorđević.