IZMIŠLJENA PRIČA O RASTU ZAPOSLENOSTI? “Direktor Zavoda za statistiku potvrdio da šminkaju podatke”

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović izjavio je danas da je direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Srbije Miladin Kovačević potvrdio da je u poslednjih sedam godina statistika menjala metodologiju za obračun ključnih ekonomskih pokazatelja.

Statistika
sxc.hu

U saopštenju Stefanovića se navodi da Kovačević nije objasnio zašto se javno upoređuju podaci koji su obračunati po različitim metodologijama i koji su zbog toga međusobno neuporedivi.

On smatra da Kovačević nema objašnjenja, “jer zna da ne možete promeniti metodologiju o obračunu broja zaposlenih i onda javno porediti podatke obračunate po staroj i novoj metodologiji, kao što zna da ne možete da se hvalite padom nezaposlenosti, a da pri tom ne objavite koliko je radno sposobnih građana napustilo Srbiju”.

– Stalne promene metodologije su stručni naziv za šminkanje podataka – naveo je Stefanović.

Prema njegovim rečima, najbolji dokaz, da se RZS bavi upravo šminkanjem, nalazi u posebnom izveštaju Fiskalnog saveta u kojem je naučno dokazano da su podaci statistike o rastu zaposlenosti po novoj metodologiji apsolutno netačni i nepouzdani.

– Miladinove analize su tako obezbedile razna ekonomska čuda kao što je 200.000 novozaposlenih u jednom danu, rast BDP iz 2015. godine za 2,7 milijardi evra u 2018. godini ili pada udela javnog duga u BDP-u za pet odsto u jednom danu – naveo je potpredsednik SSP.

On smatra da je odgovornost za “ekonomske ‘fenomene’, koje Vučićev režim koristi da bi kreirao lažnu sliku stvarnosti”, na direktoru Zavoda za statistiku, “koji je izabran bez konkursa i koga je imenovao Vučić”.

– I dok oni računaju i upoređuju neuporedivo građanima ostaje da samo po svom džepu procenjuju koliko smo zaista ekonomski propali – naveo je Stefanović.