Slavija, Zemun i Dedinje su lokacije na kojima je vazduh u 2016. godini bio najzagađeniji, pokazali su rezultati istraživanja koja su objavljena u publikaciji "Beograd u brojkama".

 

Merenja koja su izvršena u novembru i decembru prošle godine pokazuju da je koncentracija sumpor-dioksida, azot-dioksida i drugih zagađujućih materija bila najveća na tri merna mesta: u Bulevaru oslobođenja 18 u blizini Slavije, na Avijatičarskom trgu u Zemunu i kod KBC “Dragiše Mišovića” na Dedinju. I rekordne vrednosti na svim ovim mernim mestima po pravilu su zabeleženi tokom novembra i decembra meseca.

 
Ovi rezultati su poprilično iznenađujući, pošto je u ovoj konkurenciji prethodnih godina bio neprikosnoven Bulevar despota Stefana, a i prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, upravo je ovaj deo od centra grada ka Dorćolu imao najviše problema sa svežim vazduhom protekle zime.

Čađi je najviše bilo na Dedinju, i to 59 mikrograma po kubnom metru, dok je srednja vrednost na godišnjem nivou iznosila 20. Kada je reč o azot-dioksidu, najkritičnije je takođe bilo na Dedinju, sa čak 129 mikrograma po metru kubnom. To je za gotovo tri puta više od srednje godišnje vrednosti koja iznosi 47 mikrograma. I više nego što je godinu dana ranije izmereno u centru prestonice.

Glavi razlog zagađenja vazduha u nekom delu grada su, pre svega automobili, odnosno velika gustina saobraćaja koja se povećava iz godine u godinu. A što su najveće vrednosti zabeležene zimi krivo je grejanje na ugalj, drva…loading...