“IZOPAČENA UMETNOST” PRED OČIMA JAVNOSTI: Otvara se izložba umetničkih dela koje su NACISTI ZABRANILI

izložba
Beta

Umetnički muzej u Švajcarskoj otvara novu izložbu s delima koje su Nacisti nazivali "izopačenom umetnošću", iz kolekcije od oko 1.500 dela pronadjenih sakrivenih u stanovima nemačkog kolekcionara Korneliusa Gurlita pre pet godina.

 

Na izložbi u Kunstmuzeumu u Bernu predstavljeno je više od 200 dela moderne umetnosti koja su konfiskovana u nacističkim akcijama krajem 1930-ih protiv takozvane “izopačene umetnosti”. Ta umetnost je smatrana slabijom zato što je nenemačka, što je jevrejska ili komunistička ili u slučaju impresionističkih i drugih savremenih radova zato što se nisu koristile tradicionalne realistične forme.

Nacisti su međutim bili vrlo spremni da prodaju takva dela da pomognu da finansiraju svoju ratnu mašineriju, navodi agencija AP.

Izložba u Bernu, na kojoj se nalaze ekspresionističke i konstruktivističke slike umetnika kao što su Oto Diks i Franc Mark, otvara se sutra za javnost. Ona je deo paralelnih izložbi vezanih za Gurlitovu kolekciju, koja je otkrivena 2012. godine. Njegov otac Hildebrand je bio vodeći trgovac umentinama tokom Trećeg Rajha.

 

Druga izložba biće otvorena u petak u Bonu u Nemačkoj sa fokusom na delima koje su nacisti opljačkali ili ukrali, velikim delom od Jevreja. Na toj izložbi nalaze se dela umetnika kao što su Klod Mone i Albreht Direr koja su bila skrivena od javnosti decenijama.

Vlasti su naletele na Gurlitovu kolekciju pre pet godina dok su istraživali poreski slučaj. Konrelius Gurlit je držao više od 1.200 dela u svom stanu u Minhenu i još oko 250 u Salcburgu u Austriji.

On je ostavio dela Muzeju lepe umetnosti u Bernu u Švajcarskoj, ali fondacija koju podržava nemačka vlada radila je zajedno sa tim muzejem da obezbedi da se dela ukradena od jevrejskih vlasnika vrate njihovim nasledincima.

Stručnjaci su za sada identifikovali više od 90 dela koja su verovatno nacisti ukrali, uključujući slike Anri Tuluz Lotreka, Anrija Matisa, Edvarda Munka i Rembranta. Samo četiri dela uključujući sliku Kamija Pisaroa vraćeni su naslednicima.