IZUM KOJI MOŽE DA PROMENI SVET? Bosanac patentirao nuklearnu bombu

Bosanac Nedžib Murtić patentirao je novu vrstu nuklearne bombe koja, kako tvrdi, ima potencijal da promeni svet koji poznajemo.

Pixabay

Naime, Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine u maju 2019. godine izdao je rešenje o dodeli konsenzualnog patenta za pronalazak pod nazivom “Eksplozivno reaktivna naprava”.

U obrazloženju patenta navodi se da se eksplozivno-reaktivna naprava sastoji iz tri skupa komponenti. Prvi skup komponenti su olovna cev oblika epruvete, koja je šuplja sa jedne strane, radioaktivna supstanca i gama-zraci.

Drugi skup komponenti su elektromagnet pozitivnog naboja, pozitivna anoda, vazduh, kiseonik, azot. Treći skup čine olovna obloga i elektromotor.

– lzum spada u oblast atomskog fuzijskog oružja koje koristi plazmu, odnosno atomsko jezgro kiseonika i azota za stvaranje eksplozije – navodi se u objašnjenju patenta.

Dodaje se da, prilikom napuštanja atomskog jezgra težih elemenata neutroni poseduju ogromnu temperaturu, prolaze kroz magnetno polje pozitivnog naboja i dolaze u mehanički dodir sa magnetom, tope magnet i tako plazma napušta komoru, odnosno dolazi u dodir sa vlažnim vazduhom.

Posledica ovoga je lančano zapaljenje vodonika u vlažnom vazduhu na ogromnom prostranstvu.

“Na nivou hidrogenske bombe”

– Svi elementi se mogu staviti na neko postolje i ugraditi u raketu, pa se ona može ispaliti na neprijateljske položaje. Ova bomba bila bi jača od fisijske bombe ili, bolje rečeno, od obične atomske bombe. Na nivou je sa fuzijskom ili hidrogenskom bombom – pojasnio je Murtić za Dnevni avaz.

Dodao je da se ova nova vrsta nuklearne bombe može nazvati i ekološkom nuklearnom bombom.

– Nakon vrlo snažne eksplozije nema radijacije, kao što je to kod klasične atomske bombe. Radi se o novoj tehnologiji, nakon oslobađanja ogromne energije, ne ostaje radioaktivna pustoš – istakao je.

Nagrađivani izumi

– Prvi moj patent je globus sa magnetnim ležištem. Drugi je isto vezan za magnetni ležaj, a radi se o točku na automobilu. Treći patent je, takođe, univerzalni točak sa grejačem. Ovaj izum je bio na izložbi u Zagrebu, ali nije osvojio nagradu. Ipak, za univerzalni lebdeći točak dobio sam dve nagrade – u Ženevi i Parizu – rekao je.