IZVESTILAC EVROPSKOG PARLAMENTA: Želje kosovskih političara se NE UKLAPAJU U STVARNOST!

Evropska Unija
pixabay.com

Kosovski političari nisu slušali moje prethodnike da ratifikuju sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, kako bi Kosovo ostvarilo viznu liberalizaciju, rekao je aktuelni izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Igor Šoltes, navodeći da Kosovo sada nije na putu vizne liberalizacije.

 

Komentarišući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da bi Kosovo moglo da ostvari liberalizaciju viza do marta, Šoltes je za “Gazeta ekspres” rekao da se želje kosovskih političara ne uklapaju u stvarnost.

Voleo bih da su njegove reči istinite, ali dani brzo prolaze, a ja ne vidim mnogo napretka – rekao je Šoltes.

Slovenački parlamentarava je podsetio da je Kosovo 2016. godine bilo na putu ka liberalizaciji viza uz Ukrajinu i Gruziju.

S obzirom na to da sam veoma upoznat sa unutrašnjim procedurama Evropske unije, moja prethodnica Ulrike Lunaček rekla je kosovskim političarima da će silazak sa tog puta usporiti proces do daljnjeg. Zbog ovoga je ona insistirala da se demarkacija granice sa Crnom Gorom ratifikuje što je pre moguće. Nisu poslušali njen savet. Kosovo sada nije na ovom putu i ne znam kada će moći da se ponovo priključe. Ovo je propuštena prilika, građani Kosova sada plaćaju cenu – rekao je Šoltes.