Svi koji su verovali u to da će pravda u Srbiji ipak biti zadovoljena i da će Aleksa Janković, dečak koji je zbog vršnjačkog nasilja 2011. izvršio samoubistvo konačno dočekati pravdu, juče su dobili hladan tuš.

 

Šestogodišnja borba roditelja Alekse Jankovića da odgovorni odgovaraju, početkom jula dobila je tužan epilog – zbog zastarelosti slučaja niko ne može diciplinski da odgovara!

Utvrđen je niz propusta zaposlenih u školi “Sreten Mladenović Mika“ koju je nesrećni dečak pohađao, ali su Aleksini roditelji i pored toga u pisanom odgovoru i zvanično dobili obaveštenje da je “pored svih utvrđenih činjenica i propusta, zakonski slučaj pokretanja disciplinske odgovornosti prema odgovornima u školi i školskoj upravi, zastareo”.

Desetine prijava i dopisa ministrima prosvete, prosvetnim inspekcijama i svim nadležnima na kraju ipak nisu bili dovoljni da se pravda zadovolji. Za nezapamćenu tragediju u Nišu, kada je 2011. godine četrnaestogodišnji dečak digao ruku na sebe zbog pretrpljenog vršnjačkog nasilja, neće odgovarati niko!

Dragana Janković, majka malog Alekse, oglasila se ovim povodom i delić svoje tuge i bola sročila u Fejsbuk statusu koji vam prenosimo u celosti:

“Kriv sam…

Ja sam Aleksa sin Dragane i Bojana, brat Petre i Milije.

Ja sam Aleksa rođen 20.03.1997.god i prvenac sam mojim roditeljima, najveća radost i ceo svet… bio sam.

Ja sam Aleksa odličan đak, budući golman i pilot trebao sam..

Ja sam Aleksa i trpeo sam fizički psihički teror svojih vršnjaka.

Ja sam Aleksa koga su nastavnici škole prepustili slučaju, niz vodu i u jarak.

Ja sam Aleksa i pokušao sam da nađem smisao, a oni su od mog života načinili pakao.

Ja sam Aleksa čiju su priču ispričali, a nasilje zabeležili na 2000 i više lista hartije.

Ja sam Aleksa gde je sudskim postupcima u tri zasebna, dokazano presuđeno i dosuđeno da su KRIVI.

Ja sam Aleksa koji je sebe sam žrtvovao, da njegovim imenom upozorite zapretite drugima,da mi više nisu potrebni drugari u onom svetu gde sam sada…. sam.

Ja sam Aleksa koji nije išao u elitnu školu i nije bio razmažen.

Ja sam Aleksa i nisam član nijedne političke partije i ne pozivajte se na moju političku pripadnost.

Ja sam Aleksa i nisam se ispisao iz škole gde su me tukli zato što su moji roditelji hteli da me tuku,već zato što su razredna,psihološkinja i ostali neki lagali i tvrdili da sam voljen i bezbedan.

Ja sam Aleksa koji je voleo život i kome je jedan život bio malo,da u njemu spozna i opipa doživi i preživi svaku zanimljivu stvar.

Ja sam Aleksa koji spava dubokim snom i neće se probuditi .

Ja sam Aleksa kome su danas presudili i sudili i ovi i oni,takvi i nikakvi.

Ja sam Aleksa nad čijim ste se imenom danas ogrešili, koga ste vređali i čijom ste sudbinom omotanom u tugu suze i bes sebi činili zabave i trač.

Ja sam Aleksa i oprostiću vam svaku izrečenu reč.

Ja hoću… da li će Bog?

Ako VAM je lakše, evo priznajem KRIV SAM ŠTO SU ME UBILI!!!”

Podsetimo, trojica nasilnika koji su maltretirali Aleksu su, presudom Višeg suda za maloletnike, osuđena na kaznu vaspitne mere odnosno pojačanim nadzorom od strane Centra za socijalni rad. Škola je osuđena za propuste u radu, a odgovorni za greške u radu su kažnjeni sa 4.000.000 dinara.loading...