JAČI OD SVIH NEVOLJA: U Beogradu živi najstariji američki aligator na svetu (VIDEO)

Na današnji dan, 9. avgusta 1937. godine, u Zoološki vrt grada Beograda stigao je Muja, trenutno najstariji živi američki aligator na svetu.

printscreen/youtube.com/Prijatelji Beo Zoo Vrt-a

Međunarodna statistika je potvrdila Mujin apsolutni svetski rekord u dugovečnosti aligatora koji žive u kontrolisanim uslovima, navodi se u objavi Beogradskog zoo-vrta na Fejsbuku.

Ako je verovati tačnosti informacija u tadašnjoj dnevnoj štampi, beogradsko “Vreme” je 10. avgusta 1937. objavilo da je Muja prethodnog dana u zoo-vrt stigao kao dvogodišnjak, mada na fotografiji koju su objavili on deluje znatno starije.

Po procenama kompetentnih ljudi, misli se da je tada već imao desetak godina.

Zoološki vrt u Beogradu je gotovo potpuno razoren 1941. i 1944. godine, najpre prilikom nacističkog, potom zbog savezničkog bombardovanja. Tada su stradale gotovo sve životinje.

Muja jači od hiperinflacija, sankcija, bombardovanja 

Zatim su došle decenije nemara pod komunističkom vlašću, pa hiperinflacija, krizne godine sa neposrednom ratnom opasnošću, pa i ponovno bombardovanje 1999. godine, a Muja je sve to sa lakoćom preživeo.

Kada je 2012. godine dobio gangrenu desne prednje noge, veterinari su morali da je amputiraju.

Uprkos tome Muja je i danas živahan, naročito kada oseti hranu.

Pretpostavlja se da je ovaj američki aligator (Alligator mississippiensis) sada star verovatno i više od 90 godina, a nadamo se da će ga sreća i dalje pratiti i da će još dugo poživeti.loading...