Jajima na predsednika (VIDEO)

Makedonska policija
Youtube/screenshot

Lider makedonske opozicije Zoran Zaev ocenio je da je predsednik Đorđe Ivanov, odlukom da abolira aktere afere "Bomba", izveo državni udar.

 

Kako je rekao, Ivanov je time postao direktan saučesnik u nedelima.

Demonstranti su jajima gađali kancelariju makedonskog predsednika.

– Od danas u Makedoniji ne postoji pravna država… Tražimo da Ivanov hitno podnese ostavku. Ukoliko to ne učini, dovešće zemlju pred eksploziju – rekao je Zaev novinarima u Skoplju, nedugo pošto je predsednik Ivanov abolirao sve političare uključene u aferu prisluškivanja.

Zaev je naveo da će povesti stanovnike Makedonije na put ka “povratku demokratije”.

Odmah nakon što je Ivanov pomilovao aktere afere prisluškivanja, nekoliko stotina pristalica opozicije okupilo se u centru Skoplja. Oni su jajima gađali kancelariju Đorđija Ivanova.

– Ako je neko do sada i imao dilemu, Ivanov je to danas razrešio – rekao je Zaev.

Ivanov je ranije danas pomilovao sve osumnjičene za učešće ilegalnom prisluškivanju, koje je izazvalo političku krizu u toj zemlji.

– Odlučio sam da okončam ovu agoniju za Makedoniju – rekao je Đorđe Ivanov u obraćanju novinarima, nakon što je obelodanio svoju odluku o obustavljanju svih istraga i sudskih postupaka povezanih sa skandalom oko prisluškivanja, preneo jeRojters.

Makedonska opozicija je prošle godine objavila snimke prisluškivanih razgovora saradnika tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog, a za koje tvrde da razotkrivaju kontrolu vlade nad novinarima, sudijama, službenicima iz javnog sektora, kao i izborne manipulacije.