Lider makedonske opozicije Zoran Zaev ocenio je da je predsednik Đorđe Ivanov, odlukom da abolira aktere afere "Bomba", izveo državni udar.

 

Kako je rekao, Ivanov je time postao direktan saučesnik u nedelima.

Demonstranti su jajima gađali kancelariju makedonskog predsednika.

– Od danas u Makedoniji ne postoji pravna država… Tražimo da Ivanov hitno podnese ostavku. Ukoliko to ne učini, dovešće zemlju pred eksploziju – rekao je Zaev novinarima u Skoplju, nedugo pošto je predsednik Ivanov abolirao sve političare uključene u aferu prisluškivanja.

Zaev je naveo da će povesti stanovnike Makedonije na put ka “povratku demokratije”.

Odmah nakon što je Ivanov pomilovao aktere afere prisluškivanja, nekoliko stotina pristalica opozicije okupilo se u centru Skoplja. Oni su jajima gađali kancelariju Đorđija Ivanova.

– Ako je neko do sada i imao dilemu, Ivanov je to danas razrešio – rekao je Zaev.

Ivanov je ranije danas pomilovao sve osumnjičene za učešće ilegalnom prisluškivanju, koje je izazvalo političku krizu u toj zemlji.

– Odlučio sam da okončam ovu agoniju za Makedoniju – rekao je Đorđe Ivanov u obraćanju novinarima, nakon što je obelodanio svoju odluku o obustavljanju svih istraga i sudskih postupaka povezanih sa skandalom oko prisluškivanja, preneo jeRojters.

Makedonska opozicija je prošle godine objavila snimke prisluškivanih razgovora saradnika tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog, a za koje tvrde da razotkrivaju kontrolu vlade nad novinarima, sudijama, službenicima iz javnog sektora, kao i izborne manipulacije.