Istočnu obalu Rumunije pogodio je zemljotres jačine 5,6 stepeni Rihterove skale, prenosi Rojters. Potres se osetio i u istočnoj Srbiji a pre svega su ga osetili građani koji žive na višim spratovima.

 

Zemljotres se dogodio u 2:11 sata po lokalnom vremenu, 149 kilometara severno od Bukurešta, na dubini od 91,25 kilometara.

U saopštenju Seizmološkog zavoda Srbije navodi se da je jačina potresa bila 6,1 stepen, i da se radi o regionalnom jakom zemljotresu.

Rojters navodi da se ovakvi zemljotresi tretiraju kao umereni, ali da mogu da ižovu određenu materijalnu štetu.

Ipak, dubina na kojoj se zemljotres dogodio umanjila je njegove posledice.

Zemljotres se osetio i u Istočnoj Srbiji

Direktorka Republičkog seizmološkog zavoda Slavica Radovanović rekla je da se zemljotres osetio i u Istočnoj Srbiji a pre svega su ga osetili građani koji žive na višim spratovima.

Slavica Radovanović je rekla za RTS da se radi o zemljotresu tipičnom za rumunsko žarište, za koje je karakteristično da je mesto nastanka zemljotresa – hipocentar – jako duboko, preko 90 kilometara, te da se potres oseti na vrlo velikom prostoru kada se zemljina kora pokrene sa te velike dubine.

“Čitava Istočna Srbija snažno oseća zemljotres iz Rumunije”, kaže Radovanovićeva i dodaje da se noćašnji osetio u Nišu, Zaječaru, Kruševcu, odnosno na prostoru do Velike Morave.

Kako je navela, Velika Morava je neka granica do koje se izuzetno jako osećaju ovi zemljotresi, a u slučaju maksimalnih zemljotresa u Ruminiji u Istočnoj Srbiji se dešavaju i materijalne štete i delimično oštećenje objekata, što sad sigurno nije slučaj.

Noćašnji zemljotres je, kaže, bio još jedno upozorenje da što više budemo gradili visoke objekte i dugačke mostove, sve više ćemo osećati zemljotrese koji se dešavaju u Rumuniji.

“Objekti su najbolji prijemnici za tu energiju”, navodi Radovanovićeva i dodaje da su oni koji su bili u prizemnim kućama u Zaječaru i Nišu noćašnji zemljotres prespavali, a svi na višim spratovima su ga osetili.

Prema njenim rečima, normalno je da se u tako jakim žarištima u određenim vremenskim ciklusima pojavljuju i ovakvi zemljotresi poput noćašnjeg.

Radovanovićeva kaže da se pre oko 10 godina sličan zemljotres koji se dogodio u Rumuniji osetio u Srbiji, te da je takođe normalno da se pojave oni najjači zemljotresi u Rumuniji, kakav je bio onaj iz 1977. godine.

“Stalno ćemo u budućnosti, s vremena na vreme, biti izloženi dejstvu jakih zemljotresa ne samo iz Rumunije, koji se noćas osetio u Istočnoj Srbiji, pogotovo na visokim spratovima, nego i od drugih žarišta koja su na granicima naše zemlje kao što je Bugarska”, navodi Radovanovićeva.loading...