JANA IMA 10 GODINA I MOLI ZA POMOĆ: Mama je ispratila u 1. razred, pa zagrlila poslednji put

Desetogodišnja Jana Mihajlović iz sela Toplac kod Vranja, izgubila je majku kada je imala 7 godina, a sa tatom i bakom živi u teškim uslovima, u staroj trošnoj kući bez kupatila.

Privatna arhiva

Njen pogled je tužan, a čak i kada se smeje, u devojčici zlatne kose, tinja bol zbog gubitka sa kojim se suočila. Jana je, kada je imala 7 godina, ostala bez majke koju je neizmerno volela i sa kojom je bila beskrajno povezana.

Njena mama preminula je 2018. godine posle duge borbe sa rakom dojke, dva meseca nakon što je Jana krenula u 1. razred. Posle tragičnog događaja koji je iz korena promenio i njen, ali i život njenog oca Gorana Mihajlovića (48), malo je razloga bilo za smeh.

Devojčica živi u staroj, oronuloj kući bez kupatila sa tatom i bakom, njegovom majkom (72), koja je ostarila i sve joj je teže da se brine o pokućstvu i unuci.

U tri prostorije, koliko ih ima u domu male Jane, nema laminata, pod je od betona, a zidovi polako počinju da se krune. Ni vode u domu ove porodice nema, nema ni sudopere, ni kuhinjskih elemenata. Goranova majka pere na ruke, vodom se snabdevaju sa obližnjeg izvora. A i nje, priča Janin otac, nekad ima, nekad ne.

– U životu su mi se samo nizale tragedije. Najpre mi je umro otac kada sam imao 16 godina, pa onda i srednji brat. Radio sam 15 godina u jednoj firmi u Vranju, kada sam saznao da mi se supruga razbolela, pa sam morao da odem odatle kako bih bio sa ženom svakog dana. Imala je karcinom dojke sa kojim se borila dve godine – započinje svoju priču Goran.

Saznala da ima rak i da je trudna sa drugim detetom.

– Supruga je morala da bude odvojena od Jane dok je išla na zračenja, 27 dana. Dete mi plače kod kuće bez majke. Rekla mi je: “Ne mogu ja bez mame”. I to je nekako prošlo. Bilo je malo bolje.

Jana je kretala u školu. Žena mi je rekla: “Samo da je ispratim u 1. razred”. Bilo joj je sve gore. Jedva je uspela da odvede ćerkicu u školu koja je na 200 metara od naše kuće. Naduo joj se stomak. Krajem oktobra više nije mogla da hoda – navodi Janin tata. Izgubila je govor 7. novembra, čekao se trenutak… Jana je tog dana kretala u školu, poljubila je majku po poslednji put. U 13.20 sati je supruga preminula u 39. godini. Ćerkicu smo poslali kod mog drugog brata, nismo joj još rekli šta se desilo.

Sutradan je videla umrlicu na vratima kuće i pitala: “Šta će moja mama ovde?” i ušla unutra da je traži. Bilo je preteško. Šta da vam kažem? Katastrofa – teškog srca priča samohrani otac.

Goran je posle smrti svoje supruge, briga i sekiranja dobio šećer. To je saznao jednog dana kada mu je bilo loše i kada nije mogao da hoda. 19.000 dinara je sve što ova tročlana porodica ima. Najveća mu je želja da izgradi kupatilo u kući i uvede vodu, ali novca za to – nema.

Uprkos svemu, Jana je veoma dobar đak. I ne traži ništa. Skromna je i povučena. Tužna. Ipak, bilo bi lepo da ima svoju sobu.

Jana je izgubila majku, ali ima nas. Ima nas da joj pokažemo da nije sama na ovom svetu. Ne možemo da vratimo njenu mamu, ali joj možemo pružiti ono za šta bi se njena majka borila da je živa. Možemo joj pružiti siguran dom za nju i njenog oca i baku. Dom koji se ne raspada, dom koji ima kupatilo i kuhinju i dom koji je ispunjen nadom za bolju buducnost.

Ukoliko želite da vratite osmeh na lice male Jane i njenog tate, ali i bake, to možete učiniti putem:

Online Donations:

Facebook Fundraiser: https://www.facebook.com/donate/1106211803563468/

SMS: Pošalji 1 na 1733 (cena 200 dinara)

Tekući račun:

Ime: 28. JUN
Dinarski racun broj: 265111031000342797
Devizni racun broj: РС35265100000023257547
Raiffeisen banka Srbije