JANKOVIĆ OSUDIO VUČIĆEVU ODLUKU: “Klizimo ka novoj tragediji, problemi Srba ne rešavaju se oružjem”

Predsednik Pokreta slobodnih gradjana (PSG) i Građanskog bloka (GB) 381 Saša Janković ocenio je danas da izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa dešavanjima na Kosovu i Metohiji pokazuju da neće prezati od toga da Srbiju uvuče u tragičan konflikt.

Sasa Jankovic
Beta

– Vučićeva politika jeste karikatura prave državne politike, ali mi stvarno klizimo ka novoj tragediji Srbije. Iza musolinijevske teatralnosti i farse, krije se ozbiljna opasnost da Vučić na kraju prigrli ratnu opciju kao svoj poslednji izlaz – naveo je u pisanoj izjavi Janković.

On je dodao da je stavljanje snaga bezbednosti i vojske Srbije u najviši stepen pripravnosti deo “lošeg scenarija” i provokacije sa kosovske strane ne mogu ih opravdati.

– Dizanje vojske na noge deluje posebno uznemirujuće ako se ima u vidu Vučićeva izjava da će mir braniti ‘gotovo’ po svaku cenu, što praktično znači da se Srbija pod njegovim vodjstvom odriče politike mira. Realni, nesumnjivo teški problemi Srba na Kosovu ne mogu se rešiti oružjem, i ta lekcija iz poslednjeg rata nije bitna Vučićevom režimu – ocenio je Janković.

Kako se napominje u saopštenju, samo demokratski i građanski nastrojene vladajuće strukture u Beogradu i Prištini mogu trajno rešiti konflikt, na korist i albanskog i srpskog naroda.
 
– Vučić i u ovoj situaciji pokazuje da nije dorastao, da nije sposoban za vođenje države, odnosno da je vodi na naopak način. Nakon šest godina njegove vladavine stanje je sa Kosovom svakim danom samo gore, pa smo dovedeni tamo gde Vučićeva politika jedino i može da dovede – na ivicu sukoba sa nesagledivim posledicama – zaključuje se u saopštenju.