“JANOS” PRAVI HAOS PO GRČKOJ: Redak ciklon stigao do obala, JAHTA LETI KAO DA JE OD PAPIRA (FOTO+VIDEO)

Izuteno redak mediteranski ciklon, "medikejn", kog su Grci nazvali "janos" rano jutros "udario" delove Grčke. Mediji prenose da jahte "lete" na stene.

Printscreen Twitter

Meteorolozi su ranije najavili da delove Grčke čeka veoma redak meteorološki fenomen koji će udariti grčku obalu, s veoma jakim udarima vetra i ogromnom količinom padavina.

Pod naletom ciklona jahta, koja je plovila pod švajcarskom zastavom, nošena olujnim udarima vetra i strujom, odletela je na stene na poluostrvu Itaka.

Kako se navodi, osobe koje su se nalazile na jahti uspele su da bez pomoći dođu do obale nepovređene, prenela je agencija ANA.

Najnoviji prognostički modeli pokazuju da bi ovaj veoma redak uragan mogao biti najjači u istoriji tog područja.

U Grčkoj je izdato i upozorenje najvišeg stepena, a stanovnici su pozvani da se sklone na sigurno.

Grčki meteorolozi očekuju ogromne količine kiše, poplave i vetrovi jačine i preko 200 kilometara na sat.

Takođe, izdato je i upozorenje najvišeg stepena, a stanovnici su pozvani da se sklone na sigurno.

Stigli su i snimci oluje sa Zakintosa, inače popularnog turističkog letovališta. Grčki zvaničnici su rekli da za sada ima prijavljene materijalne štete, ali da na sreću nema stradalih.

Iz nadležnih sluđbi kažu da su prijavljeni nestanci struje na ostrvima Zakintos, Kefalonija i Itaka.

Za sada nema tačnih podataka o količini padavina koje je ciklon sa sobom doneo, kao ni o jačini vetra jer u onim delovima u kojima Janis najjače “udara” zapravo nema struje pa je i merenje podataka onemogućeno, preneo je grčki list Katimerini.