JAVNOST ĆE BITI ŠOKIRANA: Maja Gojković otkrila zapanjujuće detalje hapšenja Belivuka

Gojković je rekla da je predala dva predmeta koji se odnose na vezu resornog Ministarstva sa inkriminisanim licima...

printscreen

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Maja Gojković izjavila je da je istražnim organima predala dokumenta koja ukazuju na povezanost kriminalne grupe Veljka Belivuka sa državnim funkcionerima, a vezano za oblast kulture.

Gojković je rekla da je predala dva predmeta koji se odnose na vezu resornog Ministarstva sa inkriminisanim licima i najavila da će predati i treći dokument koji je u vezi sa teškom krađom u jednom beogradskom muzeju.

Ne znam da li treći predmet ima veze sa tom grupom, ali vidim da se pojavljuju određene navijačke grupe za taj muzej i treba istražiti. Ono što sam našla nije potpuno,ali je očigledno povezano sa više strana i sa više nivoa vlasti – rekla je Gojković.

Naglasila je da je reč o “čistom kriminalu“, ali da ne može da govori o detaljima tih predmeta zbog toka istrage.

Javnost će biti šokirana koliko je to daleko otišlo, a onda neko postavlja pitanje da li je imalo veze sa MUP-om. Pa ako je imalo veze u kulturi, onda je sigurno imalo i sa MUP-om – rekla je Gojković.

Gojković je izrazila  uverenje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić oceniti momenat u skladu sa tokom istrage, koju sprovode policija, Tužilaštvo, BIA i druge informativne agencije i da će izneti sva svoja saznanja o umešanosti državnih funkcionera u kriminalne afere.

Predsedniku je najteže jer je imao poverenje u određene ljude koji su radili protiv njega, njegove porodice i države. On nema šta da krije i sigurno će reći o kome se radi – rekla je Gojković.

Upitana da li zna o čemu se tačno radi, Gojković je rekla da može samo da pretpostavi i podvukla da se Vlada ne meša u rad policije, Tužilaštva i bezbednosnih agencija, ali da je u poslednjie vreme svaki član Vlade imao određena saznanja o sprezi delova države i mafije.

Toga se mnogo skupilo, nemoguće je da se u Srbiji stvori mafija, a da u tome nisu učestvovali delovi države i određenih ministarstava – naglasila je Gojković.

Dodala je da veruje svom stranačkom kolegi Milošu Vučeviću da su na čelu svega dvoje ministara i da pretpostavlja na koga je mislio.

Na pitanje kakav potez očekuje od premijerke Ane Brnabić koja bi trebalo da “pravi rezove” u Vladi, Gojković je rekla da će se, kada se zavši istraga i vidi ko je učestvovao u stvaranju mafije u Srbiji, sigurno razgovarati o funkcijama.

Ako se pretpostavke Vučevića, mene i nekih drugih, i poruke predsednika Republike zaista obistine i dokaže umešanost državnog vrha, iluzorno je govoriti da će neko biti u zatvoru ili ministar bilo čega ili na bilo kom položaju u državi. Ne moraju to biti samo ministri, ubeđena sam da je to dosta duboko ušlo – navela je Gojković.

Gojković je rekla da nije imala kontakte sa ministrima na koje se sumnja da su imali veze sa kriminalnim krugovima jer se, kako kaže, “ne prepliću u svojim poslovima”, kao i da nikada nije bila prijatelj sa njima.

Na pitanje šta je javnost dobila objavljivanjem fotografija masakriranih žrtava kriminalnog klana Veljka Belivuka uz konstataciju da je deo javnosti to pozdravio, a deo negodovao, Gojković je rekla da to vidi kao potrebu da se jave ljudi koji bi mogli da znaju ko su žrtve i da se pomogne da se identifikuju.

Gojković je rekla da objavljivanje takvih fotografija u Srbiji nije izuzetak i da se u svetu svašta može videti na naslovnim stranicama novina sa ciljem da se pomogne policiji i tužilaštvu u istrazi.

Na osnovu novinskih natpisa videla sam neka imena za koja mi se učinilo da sam videla u papirima kad sam došla na mesto ministra. To vas pobudi da nešto i kažete, to je dobra metoda – rekla je Gojković.

Dodala da to nije ništa novo i da Srbija 30 godina gleda na naslovnim stranama ubijene ljudi, ali da ne razume zašto neko fokusira pažnju na to što je objavljeno pre nekoliko dana, a nije bio osetljiv na naslovne stranice godinama unazad.

Gojković je rekla da potpredsednika Stranke slobobe i pravde Marinika Tepić želi da relativizuje činjenicu da je predsednik Srbije prisluškivan i da joj nije jasno kako je moguće da Tepić dobija važne poverljive informacije vezane za prisluškivanje predsednika Srbije.

Ona ima dobre veze sa jednim narko dilerom, možda je od njega dobijala informacije, a on od policijskih struktura – rekla je Gojković.

Upitana otkud telefonski razgovori Belivuka i bivšeg potpredsednika FK “Partizan” Vladimira Vuletića u medijima i kakav će stav ministarstvo zauzeti po tom pitanju, Gojković je rekla da ministarstvo nije nadležno da raspravlja o zakonitosti ili nezakonitosti objavljivanja dokumenata ili da ulazi u slobodu štampe.

Ministarstvo nije organ koji presuđuje medijima i da ispituje kako su došli do informacija – rekla je Gojković.

Primetila je da deo medija pokušava da skrene temu na druge stvari, da se priča o predsedniku države, a ne o borbi protiv mafije.