“Je l’ se vi mene sećate?” Bio je SJAJAN SRPSKI GLUMAC I SKROMAN ČOVEK, a danas je retko ko i čuo za njega

Dragoljub Gula Milosavljević
Printscreen

Pozorišni festival "Gulini dani" organizuje se u znak sećanja na Dragoljuba Gulu Milosavljevića, proslavljenog glumca, poznatog široj javnosti po ulogama u brojnim televizijskim serijama i filmovima. Gula je rođen u Petrovcu na Mlavi, a preminuo je 2005. godine u Beogradu. Od pre osam godina Petrovčani organizuju "Guline dane" kako bi se i na taj način odužili svom slavnom sugrađaninu.

 

Replika ” Jel se vi mene sećate ? ” Dragoljuba Gule Milosavljevića u TV seriji “Salaš u Malom ritu”, možda najbolje odslikava karakter ovog sjajnog glumca i skromnog čoveka. Toliko nenametljivog da je njegovo ime ostalo nepoznato i mnogim, uglavnom mlađim žiteljima Petrovca na Mlavi, varoši u kojoj je rođen 1923. godine.

Dragoljub Gula Milosavljević bio je član ansambla Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, a od 1969. godine igrao je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Ipak, najviše će ostati upamćene njegove uloge na filmu i televiziji, poput serija “Više od igre”, “Vruć vetar”, “Diplomci”… Iako je najveći deo života proveo u Beogradu, sve do smrti 2005. godine vraćao se svom Petrovcu i Mlavi.

Ivan Jovanović, novinar iz Petrovca na Mlavi, seća se kako su on i njegovi drugovi, tada dečaci, sa Gulom igrali “jurke” pored Mlave, i kako ih je učio da gnjuraju.

Gulina ćerka Vladica Milosavljević bila je zvezda jugoslovenskog filma tokom osamdesetih godina. Iako je uglavnom igrao uloge tihih i nesnalažljivih likova, u privatnom životu Gula je bio pravi šarmer seća se njegova supruga Nađa, profesorka istorije.

– Gula je obožavao žene, od bebe do babe. Ja sam to u početku teško prihvatala. Prvih godinu dana sam plakala, pravila mu skandale, štipala ga na ulici…Ali sam onda shvatila da sam ja ta jedna, da se on uvek vraća kući, da donosi kući, da brine o deci i meni – priča Nađa.

Kroz pozorišni festival “Gulini dani”, Petrovac na Mlavi se već osam godina odužuje svom slavnom sugrađaninu. Tokom “Gulinih dana” na sceni Kulturno prosvetnog centra Petrovac nastupaju amaterska pozorišta iz Srbije i regiona. Najboljem glumcu večeri dodeljuje se plaketa sa Gulinim likom.

Miroslavu Živadinoviću, doajenu petrovačkog pozorišta “Bata Bulić”, ova nagrada je do sada najdraža, jer je Gulu i lično poznavao.

– On je bio šaljivdžija, srdačan čovek. I rado je prenosio svoj znanje na nas – seća se Miroslav Živadinović.

Guline dane otvorila je predstava “Mi čekamo bebu”, petrovačkog pozorišta “Bata Bulić”. Festival traje do prvog aprila, ali sećanje na Dragoljuba Gulu Milosavljevića trajaće u njegovom Petrovcu dokle god Mlava bude kroz njega proticala.