JE LI OVO MOGUĆE? Korona brojke pokazuju da smo na PRAGU povratka u NORMALU

Iz dana su dan se smanjuje broj pacijenata. pa jedna po jedna bolnica izlaze iz kovid sistema.

Pixabay.com/Kolaž

U Srbiji je za 24 sata od kovida 19 preminulo 11 osoba. Potvrđeno je 266 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od 6.848 testiranih uzoraka.

U Moravičkom okrugu 19 novozaraženih

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 38 pacijenata. U respiratornom centru smešteno je šest pacijenata, a dva pacijenta su na respiratoru.U protekla 24 časa bio je primljena su tri pacijenta, a isto toliko je otpušteno.

Nažalost, dve osobe su preminule – P. B. (1948) iz Ivanjice (pozitivan) i T. M. (1943) iz Lučana (pozitivan).

Od 127 uzoraka iz Čačka pozitivnih je 16, iz Gornjeg Milanovca od 23 uzorka pozitivna su dva, iz Lučana od pet uzoraka nema pozitivnih i iz Ivanjice od sedam uzoraka pozitivan je jedan. Ukupno 19 pozitivnih od 162 uzorka.

Tokom jučerašnjeg dana vakcinisano je ukupno 359 lica, od toga prvom dozom vakcine vakcinisano je 182 lica (162 nezakazane i 20 zakazanih vakcinacija), a 177 lica primilo je drugu dozu vakcine.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 27 pregleda, od čega je 16 prvih pregleda.

U domovima za stare zaraženo 11 korisnika i 37 zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 11 korisnika i 37 zaposlenih.

Ukupno je izlečeno 5.939 korisnika ustanova socijalne zaštite i 3.055 zaposlenih u tim ustanovama.

Epidemijska slika je sve bolja. Na smanjenje broja zaraženih utiče imunizacija. Vakcinacija se sprovodi na više od 220 punktova.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da izlazimo iz nesigurne situacije i da on očekuje da bude stabilna, ali uz prisustvo virusa, i tada se može razgovarati o ozbiljnom popuštanju.

Vraćati se u normalan život tokom leta, podrazumeva, prema njegovim rečima, život uz dodatne mere opreza, a maske će se “isključiti” najsporije.

U Institutu “Batut” oko stotinu mladih iz Tuzle primili su vakcinu “Astra-Zeneka”.

Na molbu studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli organizovan je njihov dolazak u Beograd na vakcinaciju.

Rukovodilac laboratorije “Vatreno oko” Snežana Jovanović kaže za RTS da je manje testova koje u toj laboratoriji dnevno urade, kao i da je sedam do osam odsto njih pozitivno.

Upozorava da se građani sa putovanja vraćaju zaraženi, da među njima ima i vakcinisanih, kao i da je oprez potreban i tokom putovanja.