JEDAN OD NAJLEPŠIH PROJEKATA: Ovaj park će potpuno PROMENITI IZGLED BEOGRADA, a uložiće se više od 200 miliona dinara!

ušće
beoinfo

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je radove na rekonstrukciji parka Ušće, između Brankovog mosta i hotela Jugoslavije.

 

On je najavio da će prva faza biti završena do 20. oktobra, kada je planirano i otvaranje Muzeja savremene umetnosti.

Mali je istakao da je ovo jedan od najlepših, ali i najzahtevnijih projekata koji su rađeni u Beogradu i da će se na prostoru od 88 hektara nakon završetka radova naći pet velikih uređenih staza, igrališta, teretane na otvorenom, mesta za koncerte, izložbe, šetnju…

Ovaj park će potpuno promeniti izgled ovog dela Beograda, postaće mesto gde ljudi žele da dolaze, što sada nije slučaj. Ovde je puno zelenila i tako će i ostati, ali ćemo uz prirodu sada imati i sadržaje koji će ispuniti park životom, naveo je Mali.

Gradonačelnik je rekao da će samo ove godine biti uloženo više od 200 miliona dinara u park na Ušću i da se završetak svih radova očekuje za dve do tri godine.

Ovo je i najveći projekat koji JKP Gradsko zelenilo radi od svog osnivanja 1929. godine. Sledeće godine nas očekuje i postavljanje velikog jarbola, izgradnja gondole koja će povezivati Usće sa Kalemegdanom, postavljanje velikog točka koji će bit još jedna turistička atrakcija. Ne radimo ništa napamet, Jan Gel najpoznatiji svetski arhitekta kreirao je projekat po kome radimo, istakao je Mali.

On je kazao da će park, po uzoru na Central park u Njujorku i Gorki park u Moskvi, imati zone – zonu umetnosti, zone Srbija 1 i Srbija 2, zonu za zabavu i druge.

Rekonstrukcija Savskog mosta koji će biti pešački most, izgradnja nove gondole, sve je to u sklopu strategije da spuštamo Beograd na reke i da što veći broj građana provodi vreme na rekama. Oni za to moraju imati razlog, sadržaje, uslove i na tome radimo – kazao je Mali.

On je dodao da će kej ostati nedirnut, dok se naredne godine očekuje usvajanje pravilnika o radu splavova na teritoriji Beograda.

Tu kasnimo, jer Zakon o vodama nije bio usvojen na vreme. Uvešćemo red u rad splavova koji će morati da imaju odgovarajući sistem bezbednosti, održavanja, ali kej ostaje isti kao deo sadržaja parka i ovog dela grada – zaključio je Mali.