JEDAN OD PET MILIONA: Svako ko je večeras bio na PROTESTU dobio je RAZGLEDNICU sa porukom (FOTO)

Glumac i jedan od organizatora protesta "Jedan od pet miliona" Branislav Trifunović pozvao je večeras ganeralnog direktora Radio televizije Srbije Dragana Bujoševića da se povuče sa funkcije, jer sramoti novinarsku profesiju i poručio mu da "nije srpski ćutatati".

BETA

Trifunović je na početku skupa pročitao pismo upućeno Bujoševiću u kome se navodi da je Bujošević odgovoran građanima, a ne svojim ličnim interesima, interesima vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je kazao da je Bujošević u obavezi da građane informiše istinito, a ne da javni servis koristi u propagandne svrhe, obmanjuje javnost i menja činjenice.

“Načinom na koji radiš ostaćeš upisan u mračni deo istorije sunovrata medija i zloupotrebe profesije”, naveo je Trifunović i poručio mu “Bujoševiću nije srpski ćutati”, što je bio naziv emisije koju je pre nekoliko godina uredjivao i vodio Bujošević.

Glumac Radoslav Milenković rekao je da su građani koji dolaze na protest hrabri i da je njihova jedina želja da žive u normalnoj zemlji gde zakon važi za sve i gde od rada može da se prehrani porodica.

On je naveo da protesti i zahtevi nisu politika već potreba da se živi u zemlji u kojoj vladaju znanje i rad.

Posle govora krenula je protestna šetnja centralnim gradskim ulicama. Kada je početak kolone bio kod Igumanove plate, kraj je bio kod Narodnog pozorišta.

Na čelu kolone su veliki transparenti “Jedan od pet miliona” i “Stop krvavim košuljama” i dobošari. Ispred kolone je kamion sa ozvučenjem sa koga se pušta muzika. Okupljeni nose srpske zastave, transparente “Počelo je”, “Ti brojiš, mi odbrojavamo”, duvaju u pištaljke i trube.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta gde je protest počeo deljene su razglednice sa fotografijom sa prethodnih protesta na kojima piše “Subota je u Beogradu. Jedan od pet miliona”.

Večerašnji protest počeo je minutom ćutanja i odavanjem pošte glumcima Marku Nikoliću i Ivu Gregureviću i fudbaleru Dragoslavu Šekularcu.

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada.

Zahtevi su prošireni, traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Na poslednjem protestu 29. decembra zatražena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.