JEDINA DOBRA STRANA KORONE? Istraživanje otkrilo izuzetno ČUDNU stvar u vezi virusa

Prema istraživanjima, epidemija korona virusa je, čini se, uticala drastično smanjivanje broja obolelih od gripa, na nivo koji nije zabeležen u poslednjih 130 godina.

Prehlada
Foter / makelessnoise / photo on flickr

Sećate li se gripa? Sa slabašnim simptomima, povišenom temperaturom na koju smo gledali bez straha, koji odležimo uz domaću supu, čajeve, vitamine i za par dana smo kao novi.

Gde je nestao grip i kako je korona “bacila” običan grip ili prehladu u zaborav?

Prema istraživanjima, epidemija korona virusa je, čini se, uticala drastično smanjivanje broja obolelih od gripa, na nivo koji nije zabeležen u poslednjih 130 godina.

Medicinski stručnjaci u Velikoj Britaniji navode da se čini kao da grip skoro potpuno zbrisan, pošto je broj obolelih pao za 95 odsto, prenosi Sandej tajms.

Prema podacima do kojih je došao list, broj slučajeva influence koje su dijagnostikovali lekari je 1,1 na 100.000 ljudi, u poređenju sa proteklih petogodišnjim prosekom od 27 na 100.000 ljudi.

Podaci su vezani za drugu nedelju januara, koja je obično vrhunac sezone gripa, kada su hiljade hospitalizovane. Nijedan pacijent u Engleskoj ove godine sredinom januara nije primljen u bolnicu zbog gripa.

Ne mogu da se setim godine kada se nešto slično desilo – kaže Simon de Lusinjan, profesor primarne zaštite na Univerzitetu Oksford.

Džon Makauli, direktor centra Svetske zdravstvene organizacije u Londonu, rekao je da su ovi brojevi bez presedana.

Profesor Martin Maršal, predsedavajući lekara opšte prakse na Kraljevskom koledžu, smatra da su brojne mere preduzete u borbi protiv kovida 19 verovatno ključni faktor pada broja obolelih od gripa.

Podsetimo, do juče u 15 časova je u Srbiji je na korona virus testirano 9.091 osoba, od kojih je pozitivno 1.622, dok je, nažalost 15 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima je 135 pacijenata, sa druge strane, o podacima koliko je ljudi obolelo, preležalo ili dobilo grip ove “sezone” virusa nemamo nikakva saznanja.