JEDINSTVENA DEČIJA PREDSTAVA: Male izbeglice izvele “Pepeljugu” na srpskom jeziku

U susret 20. junu, Međunarodnom danu izbeglica, u Maloj sali Dečijeg kulturnog centra u Beogradu, izvedena je nesvakidašnja predstava „Pepeljuga“. U njoj su glumila deca izbeglice iz prihvatnog centra Kikinda i to na srpskom jeziku, uz podršku edukatorki iz humanitarne organizacije SOS Dečija sela Srbija.

Sos dečija sela

Predstava je nastala u okviru programa Solidarnost, koji ova organizacija sprovodi od avgusta 2015. godine, sa ciljem pružanja pomoći i podrške deci i porodicama, izbeglicama sa Bliskog istoka na njihovom putu kroz Srbiju.

Njena premijera je bila u maju ove godine u Narodnom pozorištu Kikinda, pred više od 400 ljudi. Ovo je druga predstava ovakvog tipa, koju izvode deca izbeglice.

– Želeli smo da na jedinstven način obeležimo Međunarodni dan izbeglica i da istovremeno podsetimo javnost na to da sva deca imaju pravo na trenutke srećnog detinjstva. Naša organizacija trenutno pruža pomoć izbeglicama u 12 od 18 prihvatnih centara u Srbiji. Mi obezbeđujemo hranu i higijenski materijal, psiho-socijalnu i edukativnu pomoć deci izbeglicama i njihovim porodicama – rekla je Vesna Mraković-Jokanović, nacionalna direktorka SOS Dečijih sela Srbija.

Ona je oskoristila priliku da se zahvali partnerima iz UNICEF-a i Komesarijata za izbeglice, kao i svim ostalim partnerima, prijateljima i saradnicima, koji nam pružaju podršku u realizaciji projekta Solidarnost.