Reč je o jednoj od najvažnijih investicija za Beograd.

Gradonačelnik Siniša Mali potpisao je sa direktorom Beogradske autobuske stanice a.d. Beograd – BAS, Anđelkom Mučibabićem, ugovor o zajedničkoj izgradnji objekta autobuske stanice u Bloku 42.

 

Prema rečima Siniše Malog, ovo je poslednji papirološki korak koji je bilo neophodno završiti kako bi se krenulo u realizaciju jedne od najvažnijih investicija za Beograd. 

Autobuska stanica imaće oko 13.000 kvadrata, a ovo će biti jedinstvena stanica u Evropi jer će obuhvatiti međugradski, međumesni, turistički i međunarodni saobraćaj.

– Na ovaj način ispunjavamo obećanje koje smo dali, a to je da ćemo centar grada rasteretiti od teretnog saobraćaja jer u ovom trenutku ima oko 1.200 raznih autobusa koji ulaze u centar grada i dolaze na postojeću autobusku stanicu. Radovi kreću do kraja godine i za dve godine Beograd će imati novu autobusku stanicu koja će biti novi simbol grada, kao i projekat i investicija na koje ćemo biti ponosni – rekao je Mali dodajući da će sa ovom stanicom Blok 42 postati novi centar Novog Beograda. 

 

On je podsetio da je prošle godine otvorena železnička stanica “Prokop” nakon četrdeset godina, a i ovo je projekat koji građani Beograda čekaju decenijama tako da će dva najvažnija infrastrukturna saobraćajna projekta biti stavljeni u funkciju. 

– Ova autobuska stanica prostiraće se na 13.000 kvadrata. Beograd ulaže zemljište, a Beogradska autobuska stanica a.d. Beograd oko 25 miliona evra, kolika je vrednost radova. Ovo će biti jedinstvena stanica u Evropi, samo još u Lisabonu postoji takva, a ona podrazumeva i međugradski, međumesni, međunarodni i turistički saobraćaj – rekao je Mali, koji je zahvalio timu Beogradske autobuske stanice i dodao da očekuje da će projekat biti realizovan na pravi način.

 

Gradonačelnik je pojasnio da železnička stanica “Prokop” funkcioniše u punom kapacitetu, ali joj nedostaje stanična zgrada.

– Postojeća glavna železnička stanica je napravljena još 1884. godine i ona nam  je uslov za drugu fazu projekta “Beograd na vodi”. Do kraja naredne godine ćemo početi da izmeštamo prugu, a na osnovu ugovora sa Emiratima, rok je kraj 2019. godine – rekao je Mali i dodao da će postojeća železnička stanica biti pretvorena u mesto za javna događanja, a šta će tačno biti, Beograđani će o tome odlučiti.

 

Potpisivanju su prisustvovali glavni gradski urbanista Milutin Folić i profesor Saobraćajnog fakulteta Slaven Tica.loading...