Film “Kler” ili “Sveštenstvo” je drama o trojici sveštenika koji piju, finansijski iskorištavaju vernike i rugaju se Crkvi, a jedan od njih seksualno zlostavlja slepog dečaka. Za tri dana film je videlo 935.000 ljudi.

– Ovo je najbolje otvaranje u poslednjih 30 godina u poljskim bioskopima. Film je gledalo 100.000 ljudi više nego ‘Pedeset nijansi sive’ u istom periodu – navodi se u saopštenju.

Film redatelja Vojčeha Smarsovskog (Wojcieća Smarzowskog) izazvao je velike polemike u Poljskoj. Nekoliko članova vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) pozvalo je da se film zabrani. 

Član Kabineta poljskog predsednika Pavel Soloha nije gledao film, ali ga to nije sprečilo da izjavi da je snimljen na način kako su “nacisti snimali filmove o Jevrejima”. Jan Bodakovski, član udruženja katoličkih novinara je ovo filmsko ostvarenje nazvao “teškom antisvešteničkom propagandom”. 

Filmski kritičar Januz Vroblevski rekao da se nijedan redatelj pre Smarzovskog nije usudio da pokaže tako kritičku sliku Crkve u Poljskoj.

– Smarzovski osuđuje sve glavne crkvene grehe od pedofilije, pronevere i generalno demoralizovane hijerarhije – dodao je Vroblevski.

Iako broj vernika opada, Poljska je i dalje jedna od najreligioznijih evropskih zemalja, u kojoj Crkva ima veliki društveni i politički uticaj, prenela je Hina.loading...