JEDNO SU ŽELJE, ALI ŠTA KAŽE PRAKSA: Kolike su šanse da Ukrajina po ubrzanom postupku POSTANE ČLANICA NATO-a?

U vreme kada je Vladimir Putin potpisivao pripajanje četiri ukrajinske oblasti Rusiji, Volodimir Zelenski potpis je stavljao na zahtev za ubrzani prijem Ukrajine u NATO. Uz ogradu da su vrata Alijanse otvorena za sve, njegov postupak dok je Ukrajina u ratu, nije naišao na potvrdu u Vašingtonu i Briselu.

Pixabay.com

Prijemom Ukrajine u članstvo, NATO bi osvanuo u ratu sa Rusijom. Svet moguće bliže Trećem svetskom ratu. Tako se analizira paraf ukrajinskog predsednika na zahtev za ubrzani pristup Alijansi.

“Po našem mišljenju, sada je najbolji način da se Ukrajina podrži kroz praktičnu podršku na terenu, a proces u Briselu bi trebalo da se preduzme u drugo vreme”, poručuje savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džej Saliven.

Iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove Igor Novaković kaže da je postojala namera da Ukrajina uđe u članstvo, da bi se to desilo 2014. godine.

“Iako postoji perspektiva od 2008. godine, čini mi se da ne postoje uslovi da to bude realizovano”, navodi Novaković.

“Nema jedinstva u Bajdenovoj administraciji”

Odgovor na direktno pitanje Politika o tome, izbegla je predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa. Pelosi se, umesto članstva Ukrajine u NATO, založila za bezbednosne garancije Kijevu uz poruku – do pobede.

Politiko prenosi i saznanja, da u vezi sa ukrajinskom aplikacijom u Bajdenovoj administraciji nema jedinstva.

“Ni predsednik Bajden koji je reagovao na aneksiju četiri oblasti, nije ohrabrio Ukrajinu u ovom potezu, a ni druge ličnosti, poput Henrija Kisindžeara koji je rekao da to nije dobra ideja. Ne može se smatrati da će NATO dozvoliti da bude u sukobu sa Rusijom preko Ukrajine i zbog Ukrajine”, kaže novinar i diplomata Dragan Bisenić.

Za Ukrajinu u NATO, podsetio je generalni sekretar Alijanse, potrebna je saglasnost svih 30 članica. Malo verovatno, ocenjuje Bi-Bi-Si i kao primer protivljenja navodi Tursku.

I dok su Finska i Švedska u proceduri prijema, Njujork tajms otkriva da Pentagon, za pomoć ukrajinskoj vojsci, planira komandu u nemačkom Vizbadenu.

Pomoć Zapada Kijevu 

Zapadne vlade, ocenjuje iz Instituta za evropske studije Milan Igrutinović, za vojnu pomoć Kijevu prave planove na dugi rok.

“Da li da šalju samo naoružanje koje snabdeva ukrajinsku vojsku neposredno ili da se pravi jezgro nove ukrajinske vojske za naredne godine. Veliko pitanje je kako će to izgledati. Novac, tehnologija, formacije te vojske i proizvodni kapaciteti u Americi jesu veliki, a u Evropi nisu”, navodi Igrutinović.

Zebnja od nuklearnog oružja 

Pitanje dalje eskalacije sukoba izaziva zebnju od upotrebe nuklearnog oružja.

“Ukoliko eskalacija bude uključivala nuklearku Zaporožje koja se sada po Moskvi nalazi u Rusiji, u tom slučaju nuklearni faktor će imati ulogu budući da se ugrožavanje nuklearnog postrojenja, doktrinarno može smatrati vrstom nuklearnog napada”, ukazuje Bisenić.

Novaković objašnjava da su u šest meseci bili i napadi na Krim, koji je njena teritorija, ali da nije došlo do dalje eskalacije.

“Ovo je zaokruživanje uspeha u invaziji s jedne strane i stvaranje pravnog osnova za dalju eskalaciju ako to bude bilo potrebno”, objašnjava Novaković.

Ako se sukob prelije do granica članica NATO, Alijansa će odgovoriti. Do tada, ponovo se čuo stav, NATO nije u ratu.