JEDNO TE ISTO: Ni broj umrlih, ni broj novozaraženih KORONOM nikako ne pada

Iz dana u dan raste broj pacijenata obolelih od kovida na bolničkom lečenju. Lekaru upozoravaju da su kliničke slike sve teže, da raste broj priključenih na respirator.

Pixabay.com

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, od posledica zaraze koronavirusom preminulo još 36 osoba, a zabeleženo je 5.226 novih slučajeva zaraze, od testiranih 17.530 osoba. Na bolničkom lečenju je 6.577 pacijenata, od kojih je 242 na respiratoru.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković istakao je za RTS da je procenat pozitivnih među testiranima i dalje jako visok, dodajući da su bolnice prepune.

Imamo posla sa većim procentom britanskog soja, dokazano je da je zarazniji, ali je manje dokaza da je agresivniji. U ovakvom stanju sistema mi više vidimo teže pacijente jer oni moraju da stignu do lekara, a jedan deo ostaje kod kuće dok im ne bude loše“, napominje Janković.

Apelovao je na sve građane kod kojih se ispolje simptomi koronavirusa da se jave lekaru kako se njihovo stanje ne bi brzo pogoršalo.

Rukovodilac Dečije klinike KBC “Dr Dragiša Mišović” doktorka Olivera Ostojić objašnjava da poslednji talas epidemije koronavirusa u našoj zemlji više pogađa decu posebno od kada se širi britanski soj koji je, kako kaže i zarazniji.

Imamo od beba koje su na opservaciji jer su im majke bile pozitivne do dece od 17 godina. Upravo kod tih starijih tinejdžera je i najteža klinička slika jer često, kao i odrasli, imaju obostranu upalu pluća. Ipak, oni odlično reaguju na terapiju“, istakla je Ostojićeva.

Nastavlja se masovna vakcinacija na više punktova širom Srbije. A svi zainteresovani građani mogu da iskažu interesovanje za vakcinisanje protiv kovida 19 pozivanjem broja 0800 222 334 i preko preko portala e-Uprave na kome su dostupne i nove usluge vezane za vakcinisanje – “propušten termin za vakcinaciju” i “potvrda o vakcinaciji.

Ukoliko je neko bio sprečen da dođe na vakcinaciju i propustio je svoj termin, jednostavnim popunjavanjem upitnika može podneti zahtev za dobijanje novog termina.