Jeremić u UN: Ako mislite da ne treba ništa menjati, onda JA NISAM ČOVEK ZA VAS

Vuk Jeremić
Wikipedia.org

Kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić predstavio je danas u sedištu UN svoju program u kojem se založio za revitalizaciju uloge UN nakon čega je odgovarao na pitanja predstavnika zemalja članica UN.

Kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić predstavio je danas u sedištu UN svoju program u kojem se založio za revitalizaciju uloge UN nakon čega je odgovarao na pitanja predstavnika zemalja članica UN i civilnog društva.

 

Odgovarajući na pitanja Jeremić je precizirao da je da će jedan od prioriteta njegovog programa biti održivi razvoj i da UN mora da uradi više u postizanju održivog razvoja u narednih 20 godina.

Jeremić je naglasio da je teško zamisliti okonosti u kojima neće biti pritisaka na generalnog sekretara UN i dodao da on mora “imati kičmu” i da se od njega očekuju hrabrost i mudrost.

– Ako mislite da idemo u pravom smeru pravom brzinom i da u UN ne treba ništa menjati, onda ja verovatno nisam čovek za vas. Tražim podršku za neophodne reforme – naglasio je Jeremić.

On je kazao da će, ukoliko bude izabran za generalnog sekretara, blisko sarađivati sa članicama UN i telima u toj organizaciji.

Kao ključan element svog programa izdvojio je zaštitu ljudskih prava i naglasio da se trenutno mali deo budžeta UN odvaja u ove svrhe.

Jeremić je poručio da je obavljajući funkciju predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN stekao menadžerske sposobnosti koje mora da poseduje novi generalni sekretar i da je balans u osoblju UN pitanje koje će svatiti veoma ozbiljno.

Izbeglička kriza je test kredibiliteta međunarodne zajednice, kazao je on i dodao da se posao ne završava obezbeđivanjem hrane i skloništa za raseljene, već da se mora raditi više na poštovanju njihovih ljudskih prava i pružanju boljih šansi.

Jeremić je ocenio da je svet u dubokoj transformaciji, opterećen rastućim geopolitičkim trzavicama i erozijom poverenja u međunarodni sistem.

Obezbeđenje mira, stabilnosti i napretka u takvim okolnostima, ukazao je, zahtevaće nove globalne strategije i rešenja, kao i mnogo intenzivniju međunarodnu saradnju.

Jeremić je precizirao da njegova platforma sadrži 53 konkretna obećanja koja namerava da ispunjava od prvog dana.

Kao ključne elemente svog programa izdvojio je održivi razvoj, klimatske pormene, sprečavanje konflikata i mirovne operacije, zaštitu ljudskih prava i revilitalizaciju UN.

Jeremić je deveti kandidat za generalnog sekretara UN. Od devet kandidata petoro je iz bivše Jugoslavije, a četiri su žene.