JESTE ILI NIJE? Dačić kaže da je primio “verbalnu notu” o povlačenju priznanja Kosova, Priština tvrdi – LAŽE

Ministarstvo inostranih poslova Kosova (MIP) je ocenilo da je informacija o povlačenju priznanja od strane Kraljevine Lesoto "deo destruktivnog ponašanja Srbije" sa ciljem stvaranja lažnih vesti i širenja propagande.

Kosovo
Wikipedia

– Sada je potvrđeno da su izjave Srbije u vezi sa navodnim povlačenjem priznanja od zemalja kao što su Gvineja Bisao, Liberia i Gana nikada nisu bile istinite, već izmišljotine i mašta nekih pojedinaca u Beogradu – navodi se u saopštenju MIP-a Kosova.

Ističe se da je krajnje vreme da lideri u Srbiji shvate da “uspesi Kosova, kao onaj u Jermeniji ne mogu da se zaustave niti da ostanu u tajnosti”.

– Naprotiv, upravo su neke od zemalja za koje je Srbija imala pretenzija da ponovo razmatraju pitanje priznanja bile za unapređenje statusa Kosova od zemlje posmatrača u zemlju pridruženog člana – kaže se u saopštenju.

Dodaje se i da MIP Kosova sa pažnjom pratio i analizirao i poslednje izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa izjavama da zapadne zemlje snažno podržavaju Kosovo u namerama za učlanjenje u druge međunarodne organizacije.

Ukazujući da Kosovo i zapadnoevropske države nastavljaju angažovanje na učlanjenju Kosova u medjunarodne organizacije, MIP Kosova je naveo da je dokument o navodnom povlačenju priznanja Kosova od strane Lesota “proizveden u Beogradu da se plasira lažna vest, upravo u vreme kada je Kosovo u punoj ofanzivi postajanja snažnim medjunarodnim faktorom, za šta srpska diplomatija nema ni jedan instrument da je omete”.

Ranije danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je, nakon posete Kraljevini Lesoto, saopštio da je ta država povukla svoju odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

Dačić je u saopštenju naveo da je primio verbalnu notu ministrа spoljnih poslovа te kraljevine, u kojoj jаsno stoji dа Lesoto povlаči sve prethodne odluke “koje se mogu interpretirаti tаko dа ona priznаje takozvano Kosovo”.