Jeste li probali da se parkirate negde na Vračaru? Od juče to IZGLEDA OVAKO (FOTO)

parking zona
Petar Marković

JKP „Parking servis”, u saradnji sa Gradom Beogradom, pustilo je u rad prvu fazu sistema za praćenje slobodnih parking mesta. Od juče, uz pomoć senzora i info-tabli, vozači mogu u svakom trenutku da znaju da li ima slobodnih parking mesta u Kursulinoj i okolnim ulicama na Vračaru.

 

Na šest info-tabli, koje su raspoređene na raskrsnicama ili na početku ulica, vozači sada mogu da vide da li i koliko slobodnih parking mesta ima u Kursulinoj, Baba Višnjinoj i u delu Njegoševe ulice od Kursuline do Baba Višnjine.

Direktor „Parking servisa” Andrija Čupković, koji je svakodnevno na terenu sa radnicima, rekao je da je do sada postavljeno oko 300 parking senzora i da je u planu postavljanje još oko 700 senzora. Čupković je naveo da će na potezu između Makenzijeve, Krunske, Beogradske i Kursuline ulice biti raspoređeno 40 info-tabli na 30 lokacija i zahvalio svim građanima na razumevanju tokom trajanja radova.

– Prva faza sistema puštena je u rad i pre zvaničnog roka. Punom parom se postavljaju senzori, a u ponedeljak su postavljene i prve informacione table. Od danas građani se na ulicama Beograda parkiraju uz pomoć najsavremenijeg sistema za praćenje slobodnih mesta kakav imaju moderne garaže u svetu. Na ovom primeru građanima pokazujemo gde ulažemo novac kojim oni svakodnevno plaćaju parkiranje. Senzori će tačno prepoznati da li je automobil parkiran, a informacije o tome šalju ka info- tablama. Najnoviji podaci o broju slobodnih parking mesta prikazuju se na info-tablama na svakih 30 sekundi – rekao je Čupković.

 

Senzori, koji su utisnuti u asfalt na svakom parking mestu, šalju informacije o popunjenosti tih mesta do servera. Informacije o parking kapacitetima potom se u realnom vremenu prikazuju na info-tablama, koje se nalaze na početku ulice u kojoj su ugrađeni senzori.

Uz pomoć ovog sistema, vozači, koji su do sada u proseku po 40 minuta kružili u potrazi za slobodnim parking mestom u zoniranom području, mogu brže da parkiraju automobile i tako smanje izdatke za gorivo, kao i emisiju štetnih gasova.