Jeste li skoro prošli pored zgrade Generalštaba? Građanima NIJE LAKO da tuda koračaju (FOTO)

Zgrada generalstaba
Youtube/screenshot

Kada se nešto gradi usred gradske vreve i mesta gde stalno cirkuliše veliki broj ljudi, postoji obaveza da se takav prostor ogradi i naznači da je u pitanju gradilište!

 

Uglavnom u Beogradu izvođači radova to i čine i vidno označe gde se trenutno obavljaju radovi.

Međutim, fotografija koja se našla na Fejsbuk grupi ”Ne davimo Beograd” pokazuje malo drugačiju sliku.

U blizini Vlade Srbije, u ulici Kneza Miloša, zgrada nekadašnjeg Generalštaba oivičena je metalnim blokovima, koji opokazuju da su radovi u toku. Međutim, poenta jeste – kako su ti blokovi postavljeni. Iz priloženog se vidi da su građani primorani da obilaze, ali da u tom slučaju izlaze na kolovoz gde su u svakom trenutku izloženi mogućoj opasnosti.

Najnoviji primer planiranja, građenja, rušenja, raseljavanja,… bez dozvola, protivzakonito, kriminalno, ovih dana mož…

Posted by Ne davimo Beograd on Tuesday, February 2, 2016

Građani se pitaju da li je izvodljivo da se promeni nešto u ovom slučaju jer ne znaju još koliko radovi trajati. Brinu za svoju bezbednost, a kako kažu, ”nije im zgodno da svaki čas prelaze toliko široku ulicu da bi stigli na odredište”.

  

Podsetimo, u julu prošle godine, tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić najavio je radove na rekonstrukciji zgrade nekadašnjeg Generalštaba. 

Stručnjaci su tada rekli svoje, centralni deo zgrade nekadašnjeg generalštba mora biti uklonjen. Radnici će ukloniti ostatke betonske konstukcije od suterena do vrha zgrade. Ministarstvo odbrane obezbedilo je potrebna sredstva za raščišćavanje više od 2300 kvadrata, pisao je tada B92.net.

– Samo deo zgrade A je predviđen za rušenje, jer samo taj deo zgrade je nastabilan i toliko je oštećen da je za deo te zgrade predviđeno rušenje. Ostatak objekta ostaje u ovakvom prvobitnom stanju. Bitno je naglasiti da se nakon rušenja nestabilnih delova planira rekonstrukcija i povreaćaj tih objekata u prvobitno stanje – rekla je za B92 Marijana Stupar iz Ministarstva odbrane.

Koja će biti konačna namena, da li će ova zgrada ostati u vlasništvu države ili će dobiti novog vlasnika jer se pominjalo interesovanje stranih investitora odlučiće Vlada Srbije, jer je ministarstvo odbrane samo korisnik ovog objekta.