JEZIV PODATAK: Evo koliko ima godina NAJMLAĐI pacijent na RESPIRATORU u Srbiji

Prema najnovijim podacima u Srbiji je zbog posledica koronavirusa 187 pacijenata na respiratoru. O tim najtežim pacijentima brinu anesteziolozi. Ustanova koja ima najviše anesteziologa u zemlji je Klinički centar Srbije. Prof.dr Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju KCS-a kaže za RTS da u odnosi na prvi pik sada ima više pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

Printscreen RTS

Klinčki centar Srbije ima 168 anestezologa. Pomažu gotovo svima. Podeljeni su na tri dela: jedan deo radi u kovid bolnicama širom Srbije, drugi u Urgentnom centru, a treći u Kliničkom centru Srbije. Prof.dr Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju KCS-a rekao je za Dnevnik RTS-a da je ovaj put teže jer ima i većeg broja pacijenata.

“Imamo jako mnogo pacijenata, teže nam je nego prvi put. U prvom piku više je zahvaćena bila teritorija van Beograda, ovoga puta i Beograd, ali istovremeno i cela Srbija“, naveo je Lađević.

Prema njegovim rečima, pacijenti koji se nalaze u kovid bolnicama Kliničkog centra su pod nadtzorom, i leče se u skladu sa protokolima.

“Ima onih na mehanilkoj ventilaciji, a ima i onih koji su otpušteni sa lečenja”, kazao je Lađević.

U odnosi na prvi pik sada, napominje, ima više pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

“Sada imamo više mlađih pacijenata, između 20-te i 30-te i 30-te i 40-te godine, čak su i oni na mehaničkoj ventilaciji, tako da niko nije pošteđen”, kazao je Lađević.

Na pitanje koliko godina imaju najmlađi pacijenti koji se nalaze na mehaničkoj ventilaciji u nekoj od kovid bolnica Kliničkog centra Srbije Lađević je rekao da ima pacijenta koji je 1994. godište ili 2001., i da je zato potreban oprez.

Napominje da što je više obolelih ima više i pacijenata sa težom klinikom slikom.

Nekima se brzo pogorša slika, ako se kasno jave. Oni koji se na vreme jave mi uspevamo da zadržimo tu bolest, da ne dođu na respiratore“, rekao je Lađević.

Ističe da je do sada jedno desetak posto onih koje su odvojili od respiratora.

Nadamo se da ćemo imati oko 30 do 40 posto onih koje ćemo odvoijiti od respiratora. Oni sa komorbiditetima nemaju dobru perspektivu“, izjavio je Lađević.

Ukazuje da za ovaj virus lek ne postoji i da je “nošenje maski i pranje ruku i održavanje distance je naša vakcina i mi to moramo poštovati”.loading...