Ministarstvo zdravlja poslalo je inspektore u KC Niš, Urgentni centar u Beogradu i GAK Višegradska.

 

Inspekcija je poslata u sve zdravstvene ustanove u kojima je bila primljena Ivana Kostić iz Niša, koja je nakon porođaja u Beogradu preminula, a tri dana posle rođenja umrla je i njena beba.

Direktor KC Niš Zoran Radovanović odmah je naložio unutrašnji stručni nadzor u toj ustanovi, u kojoj je trudnica bila zbrinuta 12. juna.

Kasnije je zbog lošeg stanja prebačena u Beograd u Urgentni centar, a zatim u GAK Vušegradska gde je urađen hitan carski rez, ali su i beba i mama preminule. 

Kako je rekao izvor koji nije želeo da bude imenovan, Ivana Kostić primljena je u Urgentnom centru u Beogradu u noći između 24. i 25. juna kao hitan slučaj, pregledali su je vaskularni hirurg i gastroenterolog i konstatovali da je u teškom opštem stanju, životno ugrožena, sa akutnim popuštanjem funkcije jetre i bubrega, prenosi B92.

Sumnjalo se na trombozu vena jetre, razvoj HELLP sindroma , Bud-Chiarry sindroma, a utvrđen je i zastoj u rastu ploda. 

Pacijentkinja je zatim kao životno ugrožena primljena na odeljenje akušerskog intenzivnog lečenja u GAK Višegradska, gde su urađene sve laboratorijske analize i data joj je odgovarajuća terapija koja nije adekvatno reagovala, zbog čega se stanje i majke i deteta pogoršalo. 

Odlučeno je da se uradi hitan carski rez, nakon kojeg je rođeno živo žensko dete, težine 800 grama, nezrelo. 

Beba je stabilizovana i prebačene u Instituit za neonatologiju, a nakon carskog reza kod majke dolazi do daljeg pogoršanja funkcija jetre i bubrega. 

O njoj sve vreme brine tim lekara u kom su hematolog, gastroenterolog – hepatolog, nefrolog, internista, neurolog, ginekolog i anesteziolog, ali se zbog daljeg pogoršanja funkcije jetre i bubrega još dva puta hirurški intervenisano uz učešće abdominalnog i vaskularnog hirurga. 

Međutim, zdravstveno stanje prodilje se sve više pogoršavalo i pacijentkinja je umrla, kao i njena beba koja je živela samo tri dana.loading...