JEZIVE SCENE IZ BOLNICE: Pacijent opisao sav horor najnovijeg soja korone

Jezive scene iz bolnice u Brazilu!

bolnica
pixabay

Ova varijanta virusa visoko je zarazna. Uz to, neopreznost mladih je velika – to je, kažu stručnjaci, razlog zbog koga trenutno toliko mladih pacijenata umire u Brazilu.

Brazil se trenutno bori sa najgorim talasom epidemije korona virusa. Gardijan je obavio razgovor sa Migelom Kastrom (31), ocem jednog deteta koji je jedva preživeo infekciju korona virusom. Migel kaže da ga i sada prođe jeza kada se seti scena kojima je prisustvovao dok je ležao u bolnici. Seća se, kaže, bebe stare svega šest meseci koja se gušila pored njega. Seća se i muškarca koji je urinirao krv nakon što su mu bubrezi otkazali kao posledica kovida. Proganjaju ga zvuci mašina koji konstantno mere vitalne funkcije pacijenata na ivici života i smrti.

To je agonija. Kada zatvorite oči, imate utisak da ste u paklu. Video sam tamo svašta – decu, mlade ljude, bodibildere – svi prolaze kroz isto. Ako ste ljudsko biće, ugroženi ste, više nema zaštićene populacije. To je ruski rulet – kaže Kastro, koji se razboleo početkom marta.

Kada je kovid prvim jakim talasom u februaru prošle godine udario na Brazil, u prvi mah bilo je kao i svuda – uglavnom su ugroženi bili stariji i hronični bolesnici. Sada se, međutim, dešava najtraumatičnija faza pandemije kada su na udaru svi. Broj dece koja se bore za život usled ove bolesti zastrašujuć je. Brazil ove godine prijavljuje smrt više od 1.000 beba kao posledica korona virusa. Amerika, poređenja radi, ima 43 smrtna slučaja među bebama.

Brazil je posebno potresao slučaj Pavla Gustava (42), TV zvezde koja je protekli mesec provela u borbi za život, uprkos tome što je u dobrom zdravstvenom stanju i odličnoj formi. Prošle nedelje su brazilski medicinari izneli podatak da po prvi put većinu pacijenata na intenzivnoj nezi čine mlađi od 40 godina.

Dešava se ogroman porast mladih pacijenata – kaže Pedro Karvaljo, doktor sa intenzivne nege. On nabraja da je u proteklim danima primao pacijente starosti od 27 do 34 godine. Dve od njih su mlade žene koje su se tek porodile. Jedan pacijent ima 33 godine – bubrezi su mu razoreni usled virusa, na dijalizi je i doktor kaže da su šanse da preživi male.

Klarisa Bresan, specijalista u Rio’s Fiocruz kovid bolnici kaže da u poslednje tri nedelje primećuje ogroman porast trudnica.

Kod mladih pacijenata stanje se pogoršava nešto kasnije – oko 14. dana, dok se kod starijih to dešava oko desetog dana. Uz to, viđam mnogo manje asimptomatskih slučajeva nego na početku pandemije – kaže ona.

Još uvek se ne zna tačan uzrok, ali mnogi ovu zastrašujuću statistiku povezuju sa novim, brazilskim sojem virusa pod imenom P1.

Stručnjaci iz Brazila veruju i da je u ovom talasu stariju populaciju spasilo to što su vakcinisani.

Nekada ti mladi ljudi umru posle samo par sati ili dana. Simptomi su im teški a nema hroničnih bolesti. Sve je dramatično. Verujem da mlađe više pogađa južnoafrički soj – kaže Markos Bulos, infektolog specijalista sa univerziteta Sao Paolo.

Uz to, mladi su ti koji idu na posao, ali i na žurke i u restorane. Mnogo su izloženiji virusu, pa ih i ima mnogo više.

Migel Kastro sa početka teksta kaže da ne zna kojim se sojem on zarazio, ali zna da ga je virus doveo na ivicu smrti.

Stigao sam u bolnicu sa jakom temperaturom, a pluća su mi bila na ivici kolapsa. Potpuno su bila crna. Lekar se začudio kako sam uopšte stigao do bolnice. Rekao mi je da bi, po svim parametrima, trebalo da sam se već ugušio – kaže Kastro, dodajući da je u jedinici intenzivne nege gde je primljen svedočio hororu.

Imao je u jednom trenutku i niz srčanih zastoja, a puls mu je u sekundama sa 140 na minut padao na 40.

Nikad se nisam tako osećao. Bilo mi je konstatno hladno, sve me je bolelo, posebno grudi. Mnogo sam kašljao. A onda je sve stalo – mislio sam da ću umreti. Čak mi je i laknulo kad sam to pomislio, samo da se agonija završi – opisuje on svoju borbu.

U proteklih par meseci više od 66.000 Brazilaca izgubilo je život. Prognoze za april još su crnje – stručnjaci za april prognoziraju oko 100.000 smrti.

Kastro, na svu sreću, izlazi iz crne statistike ali kaže da je to čisto čudo. Posledca su panični napadi, oštećeno srce i konstantan umor. Teško mu je da govori, hoda ili jede.

Bio sam pun snage, redovno trenirao, zdravo jeo… Sada sam na nivou 90-godišnjaka – kaže on.