JEZIVI PODACI DR KONA: Zaraženih u Beogradu 10 PUTA VIŠE, a evo šta kaže o UVOĐENJU NOVIH MERA

Situacija u Beogradu je nepovoljna, s tendencijom pogoršanja, rekao je gostujući u Jutarnjem programu epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon. Prema njegovim rečima, koronavirus će ove i sledeće nedelje biti veoma aktivan u glavnom gradu, odakle će se rasejavati na druge strane.

Printscreen RTS

Kon tvrdi da veoma važno primenjivati epidemijske mere, pre svega nositi maske i smanjiti priliv ljudi u bolnice.

“Ne možemo da dozvolimo da popunimo bolnice i nemamo gde da smestimo ljude. Moramo da smanjimo priliv. Imamo nepovoljnu situaciju u Beogradu, sa tendencijom pogoršanja. Naznaka dobrog je da smo imali 980 za petak, a u utorak 943 za situaciju u ponedeljak. Dakle, ne ide i dana u dan naviše, ali moramo da sačekamo još par dana, u nedelji smo kad je virus vrlo aktivan u Beogradu”, istakao je epidemiolog Predrag Kon.

Beograd je trenutno mesto iz koga će se virus rasejavati na druge strane, i to će trajati. Broj slučajeva traba množiti sa 10. Mnogo je asimptomatskih, smatra doktor.

Upozorio je da su klubovi i industrija zabave mesta gde se virus mnogo više i brže širi.

“Na takvim mestima se glasnije govori i izlučuje se više virusa. Nije isto da se sedi gde trešti muzika i na nekom mirnom mestu. Tada se i približavate i mogućnost zaraze je mnogo veća”, naveo je član Kriznog štaba.

Prema njegovim rečima, prošle nedelje je bilo dva i po puta više registrovanih slučajeva zaraze u školama, i to najviše u srednjim, ali još nema razloga za potpuni prelazak na onlajn nastavu.

Dok se čeka pravni okvir za uvođenje inspekcije koja bi kontrolisala nošenje maski i kažnjavala one koji to ne poštuju, dr Kon ponavlja da je nošenje maske vrlo važno i da trenutno predstavlja najefikasniju barijeru virusu.

– Neprijana je ova situacija kada čekamo pravni okvir, a treba da izađemo sa merama koje su neko pooštravanje – zaključio je član Kriznog štaba.

Rekao je da on niije sam u Kriznom štabu, da je to kolektivno telo koje će u narednom periodu zajedno odlučiti o merama.loading...