Ministar zdravlja Češke Svatopluk Njemeček rekao je danas da su jedan muškarac i jedna žena, koji su kao turisti boravili u rizičnim područjima, zaraženi zika virusom.

 

On je na konferenciji za novinare u Pragu rekao da je muškarac boravio na Martiniku, a žena u Dominikanskoj Republici i da su se vratili u zemlju pre dve sedmice.

 
Prema njegovim rečima žena nije trudna, a obe osobe se leče van bolnice.

I muškarac i žena imali su simptome slične gripu kao i osip, rekao je ministar, dodajući da ovi slučajevi ne znače širenje zaraze u Češkoj, objavljeno je na medijskom portalu “Česke novini”.

Argentinski lekari tvrde: Zika virus je PREVARA, bolest beba izaziva OVO!

Dvoje pacijenata, 58-godišnji muškarac i 49-godišnja žena, bili su na lekarskom pregledu u ambulanti praške bolnice “Na Bulovce”.

– Labaratorijski testovi su potvrdili da se radi o virusu zika. Odlučeno je da zaraženi budu podvrgnuti vanbolničkom liječenju jer je njihova klinička slika sasvim zadovoljavajuća – rekao je on.

Nemeček je dodao da je bolest doneta iz područja na koje je država upozorila građane da tamo ne putuju. Prema njegovim riječima, virus je opasan samo za trudnice.

Virus je povezan sa urođenim anomalijama kod novorođenčadi, odnosno mikrocefalijom – abnormalno malom glavom kod tek rođenih beba.loading...