JOŠ JE NISU NAPUSTILI: Više od 5.000 stranaca ostalo u Rusiji po završetku Svetskog prvenstva

Više od 5.000 stranaca koji su došli u Rusiju na Svetsko fudbalsko prvenstvo prošlog leta, još nisu napustili tu zemlju, saopšteno je danas.

rusija
Pixabay.com

Šef odeljenja za migrante ministarstva unutrašnjih poslova Rusije Andrej Kajušin rekao je da je nešto više od 12.000 navijača ostalo u zemlji posle Mundijala, kada su istekle njihove navijačke lične karte krajem prošle godine, ali da su vlasti u medjuvremenu taj broj smanjile na 5.500, od ukupno 650.000 koji su prethodno dobili dozvole.

“Svi oni su uglavnom poštovali zakon i napustili su zemlju po svom tempu. Preduzimamo mere da preostalih 5.000 i nešto deportujemo i nadamo se da će svi oni napustiti zemlju do 30. marta”, naveo je on.

Kajušin nije precizirao šta su ti strani posetioci radili u zemlji otkako se prvenstvo završilo.

Navijači su bez viza ulazili u Rusiju za vreme Svetskog prvenstva, a svi su morali da imaju navijačke lične karte, bez kojih nisu mogli da udju na stadion i u navijačke zone. Većina je došla zbog fudbala, ali ima i onih koji su koristili te kartice da udju u Rusiju, pokušavajući da nelegalno predju granicu i udju u Evropsku uniju.

Neki su navodno želeli da traže Azil u Rusiji.

Dva dana pre finala, oko 60 Nigerijaca su boravili ispred ambasade u Moskvi, tražeći pomoć da se vrate kući. Ruska grupa koja se bori protiv trgovine ljudima navela je da je jedna nigerijska agencija tim muškarcima obećala posao u Rusiji, zbog čega su oni kupili navijačke lične karte. Kada su doputovali u Rusiju, shvatili su da su prevareni.