JOŠ JEDAN INCIDENT SA HRVATSKOM: Srpskim državljanima zabranjeno opelo u Jasenovcu, Vulin traži IZVINJENJE

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je zabrana delegaciji srpskih oficira da se pomole u Jasenovcu provokacija, saopšteno je danas iz Ministarstva.

Aleksandar Vulin
Beta/Goran Stanković

Nema veće provokacije za zdrav razum nego zabraniti Srbima da se pomole na stratištu poklane srpske dece. Nema nazadnije politike od one koja traži opravdanje za Dom spremni i ustaške zločine – rekao je Vulin, a prenosi pres služba.

On je tako odgovorio na izjave predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića o zabrani ulaska delegacije oficira Vojske Srbije i kadeta na pomen žrtvama jasenovačkog zločina.

Vulin je rekao da je izjava premijera Plenkovića nevešt pokušaj prikrivanja političke i ideološke pozadine zabrane hrvatskih vlasti da kadeti Vojne akademije prisustvuju bogosluženju za jasenovačke žrtve.

U kojoj se to demokratiji zabranjuje prisustvo komemorativom skupu? Poseta komemoraciji i bogosluženju nije vojna vežba ili inspekcija vojnih postrojenja pa da se najavljuje, ali mi smo i to uradili – rekao je Vulin.

Kako je dodao, organizator komemoracije episkop Jovan je preko eparhijskog sekretara Djordja Teodorovića, obavestio policijsku stanicu Novska upravo o dolasku delegcije VS, a o prolasku delegacije obaveštena je srpska granična policija kako bi u saradnji sa hrvatskim organima ubrzali granične procedure i omogućili nesmetan prolaz.

Ni jednom procedurom nije propisana obaveza prijave dolaska ili propisane forme, ali mi smo prijavili da dolazimo. Ako nismo prijavili dolazak, kako su organi Republike Hrvatske znali da kombi sa civilnim tablicama i civilnim putnicima prevozi vojnike na hodočašću? Ako im nije prijavljeno da dolaze zašto su otvarali prtljag putnicima, držali ih satima na granici, kopirali im pasoše – izjavio je ministar.

Ako su uniforme u prtljagu bile problem, zašto nisu prihvatili ponudu naših kadeta da uniforme ostavimo u Srbiji i nastavimo sa putovanjem u Jasenovac. Zašto su organi Republike Hrvatske u zabrani ulaska upisali da je razlog nedostatak dokaza za svrhu putovanja, iako je delegacija pokazala poziv za učešće na skupu – upitao je ministar.

– Duguju nam izvinjenje i kajanje – zaključuje ministar.

Ministar je upitao gde piše da je za dolazak u Jasenovac potrebna pisana dozvola ili pismeni zahtev.