JOŠ JEDAN SLUČAJ NASILJA U ŠKOLI: U Zemunu DETE HOĆE DA SE UBIJE, psiholog mu savetovao da “ojača”

U medijima je osvanula priča o dečaku sedmog razreda iz Zemuna koji trpi vršnjačko nasilje u Osnovnoj školi „Rade Končar“ u Zemunu. Njegova majka kaže da joj se sin prvi put požalio u šestom razredu. Ona, kako kaže, u prvi mah nije smatrala da je reč o nekoj ozbiljnoj stvari, smatrajući da su u pitanju dečije čarke.

Aleksa Janković
Printscreen/Youtube

Međutim, kako objašnjava za TV Prva, ti slučajevi postali su sve češći i ozbilniji, kada je krenuo u sedmi razred. Sedi sam jer niko s njim neće da se druži jer im ne dozvoljavaju dečaci koji ga maltretiraju. Gađaju ga raznim predmetima, govore svašta i izbacuju iz klupe.

Kaže i da je tražila da ga prebace u drugu školu ali je iz te škole dobila odgovor da nema mesta, dok u drugu nije ni mogla jer se u njoj uči italijanski, dok njeno dete uči francuski.

Na pitanje da li je razgovara s nekim iz škole ili možda s roditeljima dečaka koji maltretiraju njenog sina, ona kaže da je tek dobila poruku da ide na razgovor kod direktorke škole, a majka jednog od dečaka koji maltretira njeno dete obećala je da će sa dečakom popričati.

– Volela bih da se ovo što pre završi. Strašno je kada svako veče, kada legnete u krevet, dete vam kaže ’Mama, ako sutra moram da se vratim u odeljenje ubiću se’ – kazala je majka dečaka koji trpi vršnjačko nasilje.

S druge strane, direktorka škole u kojoj se sve događa kaže da škola nije ni mogla da reaguje jer nije imala saznanja o tome. Prema rečima direktorke Maje Kostić, ona je imala saznanja od dece da se je bilo začkoljica.

– Majka se nama obratila prvi put u junu, 6. juna, tada nije moglo ništa da se uradi jer je bio kraj školske godine – kazala je ona.

Upitana kako nije moglo ništa da se uradi za sedam dana, ona odgovara da je za to vreme mogao samo da se obavi razgovor sa svima, decom i roditeljima. Prema njenim rečima, to je i urađeno, a deca koja su označena kao nasilnici kazala su da se oni druže sa maltretiranim detetom i da i ono njih vređa, a kada vređaju njega on ode pa se žali majci.

Direktorka smatra da je problem u slaboj komunikaciji između roditelja i škole. Ona “prebacuje lopticu” na majku maltretiranog deteta za koju kaže da se tek sporadično žalila i da ni jednom nije došla u upravu škole da to iznese već ih je porukom obavestila o svemu.

Direktorka kaže i da u školi ima 800 dece i da zadirkivanja stalno postoje. Prema njenim saznanjima, u ovom slučaju toga je bilo i van škole.

– Školi jeste prijavljeno samo zadirkivanje, a za sve ostalo sam saznala iz medija – dodaje ona.

Činjenica je, međutim, da dete ima problem s drugom decom, a školski psiholog je savetovao maltretiranom detetu da “ojača” i da se onima koji su se okomili na njega predstavi na drugi način i da im da do znanja da ako je sitan ne mora da znači da nije dobar drug.

S druge strane, mnogo oštrija u osudi ovog slučaja bila je majka dečaka Alekse koji se upravo zbog neadekvatnog reagovanja škole, ubio zbog vršnjačkog nasilja. Njene reči upućene direktorki OŠ „Rade Končar“ bile su veoma direktne.

– Neshvatljivo mi je da imate slučaj vršnjačkog nasilja koje traje od 6. razreda, da znate da se dešava i da vas spreči raspust da reagujete, pravdajući se da niste imali vremena, a dete hoće da se ubije – kazala je Aleksina majka Dragana.

– Uz dužno poštovanje, protokol kaže da se i na samo saznanje o nasilju regauje odmah. Znali ste, od majke ste dobili da je tražila da ga prebace u drugi razred i to vam nije bilo dovoljno. Reći da majka ima rijaliti nastup je neodgovorno i neprofesionalno jer ste pedagog i psiholog… Aleksa je trebalo da vam bude alarm da treba da se reaguje odmah – kazala je Dragana.

Ona kaže da je neshvatljivo i da niko nije primetio da to dete sedi samo, da se s njim niko ne druži te je direktorku škole upitala gde je drugo nastavno osoblje i šta ono radi?

Reagovao je i ministar prosvete Mladen Šarčević koji je rekao da će s epomenuti slučaj ispitati.

– Baviću se ovim slučajem onako ljudski, kao što se bavim svaki put kada saznam da negde ima nasilja – rekao je Šarčevć.