JOS JEDAN STABILAN DAN U SRBIJI: Preminula jedna osoba, dvocifren broj NOVOZARAŽENIH KORONOM

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 81 osobe, a od posledica zaraze preminula je jedna osoba. Testirano je 7.466 ljudi.

Pixabay.com/Kolaž

Na KiM jedna osoba preminula, još 62 osobe zaražene

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, u poslednja 24 časa preminula je jedna osoba od kovida 19.

Od izbijanja epidemije preminulo je 616 osoba, sa prema navodima lekara drugim pratećim bolestima.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 62 nova slučaja infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 528 uzoraka.

Ukupno je 15.270 osoba inficirano na KiM od izbijanja epidemije. Izlečeno je 12.900, a aktivna su 1.754 slučaja.

U ustanovama socijalne zaštite zaražena 53 korisnika i 16 zaposlenih

Zaključno sa današnjim danom u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 53 korisnika i 16 zaposlenih.

Epidemiološka situacija u Srbiji trenutno je među najboljim u Evropi i nema razloga za uvođenje dodatnih mera, rekao je za RTS direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša.

“Treba pratiti situaciju svakodnevno. Ako se pogorša, tada treba razmišljati o dodatnim merama”, objašnjava Ivanuša.

Povratnici s odmora i dalje se prijavljuju i rade test samoprocene putem aplikacije E-Zdravlje.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević kaže za RTS da se od petka prijavilo 23.000 naših građana koji su se vratili iz inostranstva, a da je 36 sumnjivih na kovid 19 poslato u kovid ambulante.

Držvljani Srbije od 24. septembra, mogu da uđu na teritoriju Kipra ukoliko poseduju negativan pi-si-ar test, ne stariji od 72 sata, saopštile su kiparske vlasti, što je objavljeno i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.