JOŠ JEDAN TEŽAK DAN ZA SRBIJU: Kovid-19 usmrtio 12 osoba, raste broj pacijenata na respiratoru

Prema poslednjm podacima u Srbiji je registrovano 279 novih slučajeva koronavirusa.

Pixabay.com

U Srbiji je u poslednja 24 časa testirano 6.915 od koji je 279 bilo pozitivno. Preminulo je 12 pacijenata, saopštila je na konferenciji za novinare premijerka Ana Brnabić.

Zbog rasta broja zaraženih i popunjenosti kapaciteta u bolnicama širom Srbije razmatraju se nove mogućnosti za smeštaj pacijenata.

U svim kovid bolnicama preraspoređeni su kapaciteti, kako bi u naredna dva dana mogli da se zbrinu svi pacijenti zaraženi koronom, rekao je ministar Zdravlja Lončar.

Naveo je da Institut “Banjica” danas i tokom noći neće više moći da prima pacijente, jer je bolnica prepuna, kao i da će večeras ili ujutru prve pacijente primiti i Institut za reumatologiju, prenosi RTS.

Imunolog Srđa Janković izjavio je da je trenutno opterećenje zdravstvenog sistema veliko, ali da opstaje, kao i da situacija može da se pogorša ako virus nastavi da se širi.

Naglasio je da restriktivnije mere nisu isključene.

– Nisu isključene restriktivne mere kada je situacija ovako teška i ozbiljna. Niko iz Kriznog štaba ne želi najrestriktivnije mere, ali ako ne bude načina da se sačuvaju ljudski životi, moraćemo da pribegnemo i tome – rekao je Janković.

Skoro u svim delovima zemlje beleži se rast broja obolelih, a zbog širenja koronavirusa vanredna situacija proglašena je i u Leskovcu i Loznici.

Kosovska vlada odlučila je da svi građani obavezno nose maske van svojih domova i budu na distanci od dva metra. Za osobe od 65 godina i starije sa hroničnim smetnjama, kosovska vlada uvela je ograničenje kretanja od pet časova ujutru do 10 pre podne i od 18 do 21 uveče.