JOŠ JEDAN TEŽAK DAN ZA SRBIJU: Raste broj zaraženih i preminulih od korona virusa

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je koronavirusom zaraženo još 357 osoba, a umrlo je 11. Na respiratorima je 118 ljudi.

Pixabay.com

U Novom Sadu je povećan broj obolelih od Kovida-19, a gradonačelnik Miloš Vučević rekao je nakon sastanka sa Štabom za vanredne situacije da su donete određene mere, između ostalog, skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 23 časa, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Prema njegovim rečima, zabranjeno je organizovanje proslava u zatvorenom prostoru sa više od 50 ljudi, dok trgovinski objekti, kao i predškolske ustanove, moraju da pojačano vrše dezinfekciju i preduzimaju druge preventivne mere.

Gradonačelnik je naglasio da su te mere vremenski ograničene u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije u gradu, pod uslovom da Vlada ne donese odluke koje će važiti za celu državu.

– Podaci u vezi sa trenutnom epidemiološkom situacijom na teritoriji Novog Sada, zaključno sa jučerašnjim datumom, pokazuju da je 55 novozaraženih u gradu, i da imamo ukupno 469 aktivnih slučajeva. Proteklog petka, 2. jula, taj broj je iznosio 301, što pokazuje da se krećemo u opsegu od 30 do 50 novozaraženih dnevno – rekao je Vučević.

Sutra konačne mere zbog pogoršane epidemiološke situacije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju naciji da će sutra biti donete konačne mere zbog pogoršane epidemiološke situacije.
Vanredna situacija do sada je proglašena u više od 20 opština i gradova i podrazumeva preduzimanje posebnih mera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da imamo regione gde je situacija nesigurna, kao u Beogradu, Sjenici, Tutinu, Novom Pazaru i Užicu, ali da imamo delove zemlje gde beležimo poboljšanja, kao u Kragujevcu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će konačnu odluku o uvođenju policijskog časa doneti Krizni štab u naredna dva dana.

Lončar nije precizirao da li će ta mera biti uvedena na teritoriji cele Srbije ističući da nije namera da se “kažnjavaju” oni koji se pridržavaju svih epidemioloških mera.

Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, rekla je za RTS da su u poslednja 24 časa u bolnice širom Beograda primljena 144 bolesnika.

Doktorka Milošević je navela da je tokom poslednja 24 sata pregledano 320 bolesnika, oko 100 u toku noći.

– Sa ovolikim prilivom bolesnika pitanje je koliko ćemo moći da izdržimo. Zato apelujem na sve vaše gledaoce da se maske nose – istakla je Miloševićeva.