JOŠ JEDAN TEŽAK DAN ZA SRBIJU: Rekordan broj preminulih, pune se bolnice i van Beograda

Epidemijska situacija u Srbiji je veoma ozbiljna - moguće su nove mere pred praznike.

printscreen/youtube.com/The Atlantic

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 6.179 osoba, a od posledica zaraze preminulo je 65 pacijenata.

Testirano 15.508 građana. Na respiratorima 252 pacijenta.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić izjavio je da je situacija u kovid bolnicama u Srbiji izuzetno teška, ali da je zdravstveni sistem pokazao izuzetnu fleksibilnost.

Iz Beograda je tokom noći transportovano preko 20 pacijenata u privremenu bolnicu “Čair”, gde su obezbeđeni adekvatni uslovi.

Nastavlja se distribucija pacijenata ka Sokobanji, Vrnjačkoj Banji, a od ponedeljka se planira uvođenje u kovid sistem i bolnica u Ivanjici, Zaječaru i Pirotu.

Profesor Vladislav Vukomanović, kardiolog pedijatar Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta kaže za RTS da u toj bolnici nema zaražene dece sa težom kliničkom slikom.

Kaže da je veliki broj asimptomatske dece koja uglavnom predstavljaju opasnost prenošenja virusa ka starijima.

– Simptomalogija je obično veoma trivijalna. Ili se radi o zapušenom nosu ili curenju iz nosa, povišenoj telesnoj temperaturi, suvom kašlju, a u odnosu na starije sa kovid infekcijom, češći su bolovi u stomaku, proliv i povraćanje – objašnjava doktor Vukomanović.