JOŠ JEDAN TEŽAK DAN ZA SRBIJU: Sve veći broj pacijenata na respiratoru, korona usmrtila 38 osoba

Za mesec dana desetostruko je više novozaraženih, ako mere ne daju rezultate, bolnice neće imati slobodnih kreveta, upozoravaju lekari.

Pixabay.com/Kolaž

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je za 24 sata od kovida 19 preminulo još 38 osoba. Potvrđeno 5.067 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirano 15.061. Na respiratorima 216 pacijenata.

Za mesec dana desetostruko je više novozaraženih, ako mere ne daju rezultate, bolnice neće imati slobodnih kreveta, upozoravaju lekari, prenosi RTS.

Tokom prethodnog vikenda u Vojvodini je registrovano 2.117 novih slučajeva, a najveći porast zabeležen je u Novom Sadu gde je registrovano 677 novih slučajeva, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

EpidemiologPredrag Kon navodi da se vidi usporavanje virusa, naročito u Beogradu, međutim, kako kaže, tek će da se vidi da li će to da se održi ili će da pada.

Kon je rekao da smo sada na maksimumu, bar što se Beograda tiče i da je sad potrebno da izdržimo, jer se nada da će nove mere zaista dati rezultate.

Medicinski deo Kriznog štaba je bio jednoglasan u predlogu rigoroznijih mera protiv korona virusa, iako nije usvojeno sve što je predloženo, rekao je Kon dodajući da je situacija zahtevala da to bude brzo i striktno.

Očekuje da ove mere daju rezultate i poručuje da je važno da svi nose maske jer je, zbog velikog broja asimptomatskih slučajeva, nemoguće znati ko je sve zarazan.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da se škole ne zatvaraju, može se preći na onlajn nastavu.

Kaže da se pominje ideja da se unificiraju kalendari AP Vojvodine sa ostakom Srbije u pogledu raspusta – da raspust bude od 21. decembra do 20. januara da bi se pokrili svi praznici.

Održan je sastanak Beogradskog kriznog štaba da bi se uskladile mere u prestonici sa novim protivepidemijskim merama na nivou države.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je rekao za RTS da je insistirao da se narednih dana iskoristi maksimalan broj autobusa, što znači 236 više nego prethodnih dana, a ukupno 1.641.

Takođe, insistirao je da Komunalna milicija bude stalno na terenu, i oni će sa 15 patrola obilaziti autobuska stajališta i kontrolisati sprovođenje mera.