“Još mu ni ime nismo smislili”: Potresna ispovest čoveka kome je korona odnela i SINA I SUPRUGU

Vest o Aleksandri i njihovoj bebi celo selo Orljane zatvorila je u svoje domove - zbog straha.

Sveća
Pixabay.com

Do poslednje sekunde nije me napuštala nada da će moja supruga da mi se vrati sa tog respiratora zdrava. Izgubili smo bebu, našeg sina kome još nismo ni ime smislili, ali malo sam se tešio da će se barem ona izvući – rekao je.

Verili smo se skoro, odlagali smo svadbu, pa smo planirali da odemo kod matičara da obavimo to venčanje uz najbližu rodbinu, ali se tog četvrtka sve preokrenulo kada se mojoj ženi u trenutku slošilo – dodao je.

Ovim rečima počinje svoju ispovest Saša Zdravković iz sela Orljana kod Doljevca, čija je supruga Aleksandra Pavlović (27) juče izgubila bitku za život, priključena na respirator, samo dan nakon što je preminula i njihova beba, koja je na svet došla carskim rezom.

Naš sin je otišao prvi. Toliko smo mu se radovali. Samo smo supruga i ja znali da će biti dečak, nikome to nismo rekli. Hteli smo da ih iznenadimo. Nismo mu ni ime smislili, ali toliko planova, toliko snova… Sve je nestalo za tren. Šta će meni sada bilo šta u životu, kad sam izgubio njih. Još ne shvatam kako je to moguće, sve je bilo u redu, Aleksandra je bila zdrava. Tog dana je počela da kašlje i dobila je temperaturu, zbog čega sam je odveo kod lekara, gde su je odmah zadržali. Posle dve nedelje borbe nije joj bilo spasa, iako su angažovani bili svi lekari, pa čak i Ministarstvo zdravlja, koje je redovno zvalo i interesovalo se. Izgleda da je sudbina tako htela. Nalazi PCR testova su negativni, ali svi simptomi korone su tu. Možda ju je imala ranije a simptome osetila tek kasnije, ko bi znao, više ništa ne znam, očajan sam.

Vest o Aleksandri i njihovoj bebi celo selo Orljane zatvorila je u svoje domove – zbog straha.

Nismo tako ozbiljno shvatili ovu bolest, sve dok se ovo nije desilo. Sada pazimo i ne izlazimo napolje. Celo selo plače nad sudbinom naših komšija koje su divni, pažljivi, vredni ljudi, uvek tu da pomognu, popričaju… Kako će oni to da prebole, sam Bog zna – kaže meštanka Gorica Tasić.

Trudnica Aleksandra (27), iz Doljevca, izgubila je bitku za život. Ona se u KC Niš lečila zbog sumnje na kovid 19. Njeno stanje se znatno pogoršalo, zbog čega je priključene na mehaničku ventilaciju.

Od tada su ona i njena beba bile pod 24-časovnim nadzorom lekara, ginekologa, anesteziologa i pulmologa. Plod je bio vitalan, ali zbog pogoršanja vitalnog stanja, konzilijum je doneo odluku da se žena porodi carskim rezom u 31. nedelji trudnoće. Nažalost, došlo je do srčanog zastoja i beba je nakon sat vremena preminula. Trudnica je potom vraćena u jedinicu intenzivne nege na mehaničku ventilaciju. Međutim, bolest je dobila i sistemski karakter popuštanjem više organa, i pored svih napora, ona je u 8.55 preminula – rekao je direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Radmilo Janković, i tom prilikom, u ime Kliničkog centra, izrazio iskreno žaljenje i saučešće porodici preminule porodilje.

On je dodao da, s obzirom na veliko interesovanje javnosti, kod porodilje nije potvrđen pozitivan nalaz na kovid 19, a KC Niš je pokrenuo standardnu procedure za ovakve procese, te će komisija, sastavljena od lekara Medicinskog fakulteta, izvršiti unutrašnji stručni nalog, a telo je poslato na obdukciju kako bi se i potencijalno utvrdio tačan uzrok smrti.loading...