Stigla zvanična potvrda: Srbin otet u Libiji je OSLOBOĐEN

Tripoli
Wikipedia

Miroslav Tomić oslobođen je nakon otmice u Libiji, a za tu informaciju je konačno stigla i zvanična potvrda.

 

Kako saznaje B92, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je u saradnji sa nemačkom kompanijom “Feroštal” dobila potvrdu da je Tomić na sigurnom.

Informacija o tome da je Tomić na slobodi je ranije dobijena iz “više kanala” iz Libije, ali MSP nije moglo da javnosti pruži zvaničnu potvrdu, jer moglo sa sigurnošću da tvrdi da se to zaista desilo.

Generalni sekretar minsitarstva Veljko Odalović rekao je za RTS da je kidnapovanje prijavila kompanija u kojoj je Tomić radio, nakon čega je Ministarstvo počelo komunikaciju sa libijskim vlastima.

“Odmah po saznanju da je Tomić kidnapovan uključile su se lokalne vojne jedinice i krenule su po tragu vozila kojim je Tomić napustio krug, jer je pošao da obidje naftno polje u neposrednoj blizini. Našli su mesto gde je došlo do susreta vozila sa vozilom u kome su bili kidnaperi”, naveo je Odalović.

Na pitanje šta je pozadina otmice, Odalović je naveo da nemačka kompanija tvrdi da nema političke pozadine.

“Verovatno je ovde bila otmica zbog traženja novca, jer je to nešto što je u Libiji zadnjih godina jedna od unosnijih delatnosti raznih kriminalnih grupa”, kazao je Odalović i dodao da kompanija nije potvrdila da je od nje tražen otkup.

On je rekao da trenutno u Libiji živi i radi oko 350 srpskih državljana.