Nalazi obdukcije koji bi trebalo da pokažu uzrok iznenadne smrti dvogodišnjeg dečaka u jednom beogradskom vrtiću još nisu završeni, a čim budu gotovi biće predočeni porodici i javnosti, prenela je jutros Radio-televizija Srbije.

 

Dvogodišnji dečak nije se juče probudio u vrtiću, a reanimaciju su pokušale i medicinske sestre u toj ustanovi i lekari Dečije univerzitetske klinike u Tiršovoj.

Pedijatar u toj klinici Snežana Rsovac rekla je za RTS da postoje različiti faktori koji mogu dovesti do iznenadne smrti deteta, uključujući skrivene zdravstvene simptome, ili gušenje u snu.

– Razlog iznenadne smrti kod dece koja nisu imala evidentne zdravstvene probleme često ostane nerazašnjen. U malom broju slučajeva mi uspemo da dokažemo šta je razlog takvog ishoda – kazala je Rsovac.

Prema njenim rečima polovina dece koju je zadesila iznenadna smrt imala je neki skriveni rizičan faktor koji nije bio poznat.

Ona je dodala da sindrom iznenadne smrti nije redak, ali da se češće javlja kod odojčadi, dece mladje od godinu dana.loading...