U Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda danas u podne održan je jubilej povodom 20 godina postojanja časopisa „Školarac“.

 

Na jubileju su govorili Relja Dereta, japanolog i Adam Rakićević, dizajner, koji su pre dvadeset godina, kao učenici trećeg razreda, bili prvi čitaoci, ali i učenici-urednici „Školarca“. Podsetili su se vremena kada su videli svoje radove prve put objavljene i kako je to posle uticalo na njih. Pesnik Slobodan Stanišić se osvrnuo na prijateljstvo sa Draganom Lukićem, koji ga je povezao sa „Školarcem“. On je sa publikom podelio sećanja na prvu promociju „Školarca“, koja je održana na istom mestu pre 20 godina.

Urednica Sanja Bogićević i Dragica Užareva iz redakcije časopisa, istakle su značaj školskih časopisa u procesu obrazovanja, dok je na kraju, Todor Ćuk, direktor izdavačke kuće „Nova škola“ govorio o problemima s kojima se izdavači dečije štampe svakodnevno susreću, od kojih je najveći nepostojanje zakonskog okvira koji bi uređivao oblast rada izdavača školskih časopisa.

Jubilej su uveličali sadašnji čitaoci „Školarca“, učenici OŠ „Mihailo Petrović Alas“, koji su čitali svoje pesme, a skupu su prisustvovali i brojni stručni saradnici, predstavnici UG „Roditelj“, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, kao i prijatelji časopisa i „Nove škole“.loading...